Свързани новини

15.01.2022 17:31

Стотици сигнали до омбудсмана заради по-ниски пенсии от обещаното

Видян 2766 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до председателя на Народното събрание и председателите на бюджетната и социалната комисии в парламента, в което посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Ковачева смята, че трябва да бъдат обсъдени конкретни законодателни промени при разглеждането на проекта за удължаване до 31 март на действието на разпоредби от закона за бюджета на общественото осигуряване.


"Стотици са сигналите от пенсионери, подадени до омбудсмана от началото на годината", се посочва в становището, което Диана Ковачева е изпратила социалния и до финансовия министър.


Диана Ковачева информира, че в институцията на омбудсмана се жалват множество пенсионери, основно от ниския размер на пенсиите и проблемите при тяхното осъвременяване, като само от началото на 2022 г., за по-малко от две седмици, сигналите са стотици. Основното притеснение на голяма част от хората, както вече стана ясно, е заради крайната сума, получена след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 г., за много от тях тя е по-ниска, в сравнение с изплатената им през последните месеци на м.г.


Диана Ковачева подкрепя предложението, направено в парламента за разделяне на пенсиите и изплащаните добавки на пенсионерите като антикризисна мярка. Част от неяснотата за размера на пенсиите, получени след преизчисляването, се дължи на това, че размерът на добавката е променян няколко пъти и се изплаща заедно с пенсията, пише още Ковачева.


Според нея, ако добавките бъдат обособени ясно като соцални помощи, това ще подчертае, че са временна мярка за подпомагане на пенсионерите. Омбудсманът обръща особено внимание, че Covid добавки могат да бъдат удържани за погасяване на дългове, заради наложени запори и така парите да не стигат до възрастните хора. За това Ковачева настоява за законодателни промени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.