Свързани новини

14.01.2022 10:50

Прокуратурата вижда „грубо посегателство“ в исканата оставка на Гешев

Видян 1059 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководството на прокуратурата оцени като „грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт“ декларацията, с която депутатите от управляващото мнозинство поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.


„Политическата декларация напълно потвърждава многократно изразените опасения -  от ръководството на държавното обвинение, в това число и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото“, пише в позицията на ръководството на прокуратурата.


Тя беше разпространена малко, след като Иван Гешев отказа да коментира поисканата от парламентарната трибуна оставка и предположи, че става дума за „кризисен пиар“. Той посочи по-рано днес, че не е запознат с прочетената от парламентарната трибуна декларация, защото пътувал към Висшия съдебен съвет, където към 10 ч. започваше избора на председател на Върховния касационен съд.


 


"Това, което мога да кажа, е, че днес не е денят за обсъждане на българска политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важното събитие днес е предстоящата процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. Аз пожелавам успех на колежката Захарова. Дали ще има избор, дали няма да има успешен избор, по важно е нещо друго, процедурата да протече професионално и при спазване на изискванията на закона и съм сигурен, че колегите от Висшия съдебен съвет, всички ще проявим уважение към самите себе си, към институцията, която представляваме - Висш съдебен съвет, към колегите магистрати", каза Гешев.


Единствената номинация за председател на Върховния касационен съд е издигнатата от върховните съдии Галина Захарова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено