Свързани новини

08.01.2022 14:01

Личните данни на над 300 000 българи изтекоха в БУЛСТАТ

Видян 1106 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Личните данни на над 300 000 души - ЕГН, постоянен адрес, имейли и телефони, се появиха в регистъра на БУЛСТАТ, съобщи БНР. Сред засегнатите са хората със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и други.


Това се случва при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код с 9 знака. Новите ЕИК са изискване на Регламент на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR) и парадоксът е, че целта им е именно по-добра защита на тази информация.


"На 4 януари като самоосигуряващ се влязох да видя новия си ЕИК номер. И установих, че когато натисна детайли по справката, мога да видя не само ЕГН, но и постоянен адрес, настоящ адрес... Така се оказа защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали всички данни. На някои колеги са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал информирано съгласие за публикуване на тези данни", обясни пред БНР адвокат Гергана Върбанова. Адвокатите вече са сезирали Агенцията по вписванията за проблема, но нямат отговор.


Засега няма коментар от Агенцията по вписванията, която поддържа регистра БУЛСТАТ, нито от Комисията за защита на личните данни.


Това е поредният теч на данни в България. Най-големият скандал избухна през 2019 г., когато от НАП изтекоха личните данни на милиони българи. Мнозина водят дела за това, но малцина са тия, които са успели да получат обезщетение. Специализираната прокуратура пък още не е успяла да приключи разследването за виновните за изтичането на информацията в Интернет.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.01.2022 09:17

    Защо дяволите ги взели, изобщо се занимават с неща които не са им ясни ???Тези чиновници допуснали това трябва незабавно да бъдат арестувани и съдени !! Личните данни струват пари, не може кой когато му дойде, да ги продава и да се оправдава !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични