Свързани новини

07.01.2022 17:46

Le Monde: През 2022 година война може да избухне в Украйна, Тайван или Иран

Видян 2213 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В редакционна статия Le Monde изтъкна три региона с най-голям потенциал за война през 2022 г. Това са Украйна, Иран и Тайван.

Според автора на статията Владимир Путин налага играта си в Европа. Журналистът описва ситуацията по следния начин: след анексирането на част от Украйна и организирането на отделянето на Донбас руският президент е готов да тръгне направо срещу Киев и да подчини цялата страна. И преди това той показа колко е нараснала силата на страната му: ракети от последно поколение, възможности за унищожаване в космоса, маневри на границата с Украйна. А украинските генерали признаха, че ще могат да се противопоставят на руската армия максимум четири дни, а след това ще бъде само партизанска война.

Русия заяви директно своите амбиции, когато представи изискванията за сигурност на САЩ. Путин иска по същество да се върне в руската зона на влияние от съветската епоха. Но, разбира се, разговорът е само между големите военни сили: Москва категорично изключи ЕС от тази дискусия.

Авторът на статията отбелязва, че това трудно могат да се нарекат „преговори“: Кремъл е маркирал червените си линии предварително, сякаш си е вързал ръцете, за да му бъде по-трудно да направи каквито и да е отстъпки. И няма значение дали Русия е права и дали самата тя вярва в обвиненията си срещу Запада, пише журналистът. Русия се постави в положение, в което ще трябва да действа, ако не получи удовлетворение по червените си линии. И тази ситуация доближава света до война.

Що се отнася до Иран, той поднови преговорите със Съединените щати с посредничеството на европейците. Тяхната цел е да гарантират, че Техеран никога няма да получи ядрени оръжия. Както припомня авторът на статията, те успяха да постигнат малък напредък, но пространството за компромис става все по-малко.

Иранците не са забравили предишния президент Доналд Тръмп, който едностранно се оттегли от договора, като същевременно наложи санкции на Иран. Така че сега те поставят две условия. Те искат Съединените щати да се ангажират да не се оттеглят отново от договора и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.01.2022 06:04

    Какво търси Запада,та обгражда границите на Русия,естествено,че ще се защитават....ако Русия обгради САЩ?-как ли биха реагирали?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови