Свързани новини

07.01.2022 12:16

Няма ангажимент за затваряне на мощности, а за намаляване на емисии: Асен Василев

Видян 1012 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма ангажимент за затваряне на конкретни мощности, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на депутата Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) дали са поети ангажименти за затваряне на въглищни мощности до 1.4 GW до 2026-та година в Маришкия басейн, предаде Дневник.

Станков беше зам.-министър на енергетиката в кабинета "Борисов 3", който планираше да запази мощностите в комплекса "Марица изток", включително мините, до 2030 г.

"Има конкретен ангажимент, поет за намаляване на емисиите въглероден диоксид в България от въглищната енергетика като цяло в страната, което ни дава възможност да предприемем различни комбинации от решения, а не да затваряме конкретни мощности или конкретни мини", уточни Василев по времето на парламентарния блиц контрол днес.

Условието е на Еврокомисията, която в забележките към Плана за възстановяване, подаден от България, настоя страната да потвърди ангажимента си да затвори най-замърсяващите въглищни инсталации. Брюксел освен това очаква държавата да спре да подпомага ТЕЦ "Марица изток" 2 като плаща за покупката на емисии парникови газове. Според изчисления на природозащитни организации държавната помощ покрива над 120 хиляди лева разход за поддръжка на едно работно място в тази централа. Това означава, че тя би могла да продължи да работи, ако се откаже от въглищата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Множество дребни неща, които трябва да се свършат

Множество дребни неща, които трябва да се свършат, ще