Свързани новини

06.01.2022 14:46

Цацаров даде на прокурор проверките във Враца и Стара Загора

Видян 1317 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

КПКОНПИ изпрати на прокуратурата резултатите от проверките в Община Враца и в Община Стара Загора с оглед наличие на данни за извършени корупционни престъпления от лица, заемащи висши публични длъжности, съобщиха от комисията.


По отношение на проверките в Община Враца и в Община Стара Загора е налице сходство при данните за извършени неправомерни действия от длъжностни лица с проверката в Община Варна, резултатите от която са били изпратени на прокуратурата на 1 декември 2021 г. - установени неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв., финансиран по Оперативна програма "Околна среда", за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях.


В хода на проверката в община Враца е било установено, че е получена неследваща се имотна облага, както и нарушения при доставката на тролейбуси - не са били изпълнени параметрите, изрично посочени в техническото предложение и спецификацията към сключения договор. В резултат на това в експлоатация са били въведени транспортни средства, които не са били предмет на обществената поръчка и са произведени от беларуско държавно дружество, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.


Става дума за доставка на 9 тролейбуса, а при втората поръчка - за доставка на 13 електрически автобуса, 13 станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях. И двете поръчки са финансирани със средства по Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020" и общата им стойност е 32 027 089,53 лева, от които 26 000 000 лева - безвъзмездна финансова помощ и 6 027 089,53 лева - собствено финансиране.


Проверката в община Стара Загора е била във връзка с две обществени поръчки за доставка на 55 нови дизелови автобуси (висок екологичен клас) на стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции и 2 комплектни трансформаторни станции на територията на тролейбусното депо в града, на стойност 49 103 999 лева.


КПКОНПИ е установила данни за извършени противозаконни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, изразяващи се в превишаване на правомощията му и оказване на въздействие в процеса по подготовка и провеждане на обществените поръчки с цел определяне на конкретен участник за изпълнител, за което същото лице е получило неследваща му се имотна облага.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...