Свързани новини

06.01.2022 09:49

Русия изпраща мироопазващи сили в Казахстан

Видян 1787 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия и съюзниците й от Организацията на договора за колективна сигурност ще изпратят сили за опазване на мира в Казахстан. Това обяви във "Фейсбук" арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс. По думите му, решението за разполагането на миротворци за ограничен период от време е в отговор на призива на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и "с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, предизвикана включително от външна намеса".


По-рано Токаев помоли за помощ ОДКС - военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Той не каза колко военни ще бъдат изпратени и кога ще пристигнат те, уточнява БТА.


Няколко бронетранспортьора и десетки войници навлязоха тази сутрин на главния площад на най-големия казахстански град Алмати, където стотици хора протестират срещу правителството за трети пореден ден. Кореспонденти на Ройтерс съобщиха, че с приближаването на войниците към събралото се множество са се чули изстрели. Десетки участници в размириците бяха елиминирани, съобщи по-късно полицията в Алмати.


Ситуацията в казахстанската столица Нур Султан днес е спокойна, протести няма, продължава да няма връзка с интернет, предаде междувременно ТАСС. Градският транспорт в Нур Султан работи съобразно обичайния си график, улиците на града са оживени, но няма никакви масови прояви. Президентската резиденция в столицата бе отцепена вчера вечерта от специалните части на силите за сигурност. По целия град патрулират полицейски автомобили.


Казахстанската държавна телевизия съобщи, че националната банка на Казахстан е взела решение за преустановяване на работата на всички финансови институции. Почти в цял Казахстан е прекъсната връзката с интернет.


Междувременно САЩ осъдиха насилието и вандалските прояви в Казахстан. Държавният департамент призова протестиращите и властите в централноазиатската страна да бъдат сдържани и нарече Казахстан "ценен партньор". Той призова всички казахстанци да уважават институциите, да спазват човешките права и медийните свободи.


Протестиращи в Казахстан убиха през последните два дни осем служители на полицията и националната гвардия и щурмуваха и подпалиха правителствени сгради, разгневени от увеличението на цените на горивата.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей