Свързани новини

05.01.2022 20:01

До 15 януари Брюксел ще знае точно как ще разследваме главния прокурор

Видян 2439 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Механизмът за разследване на главния прокурор за престъпления ще бъде пратен на Европейската комисия до 15 януари. Това заяви пред журналисти в Народното събрание министърът на правосъдието Надежда Йорданова, веднага след като отговори на актуални въпроси на депутати от всички парламентарни групи от правната комисия.
Този механизъм е в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, отговори министър Йорданова на въпрос на Стою Стоев от “Продължаваме промяната”. И обясни за пореден път, че механизмът  предвижда избор на разследващ магистрат (подбран по начин, аналогичен на този на служебното разпределение на делата). Това може да бъде съдия, прокурор или следовател, който да разследва главния прокурор за извършени от него престъпления. На този разследващ магистрат трябва да му бъде гарантирано, че главният прокурор няма да му се меси, нито да застрашава кариерното му развитие. “Но най-сигурният механизъм по отношение на главния прокурор е изменението на конституцията”, категорична бе Йорданова. И не пропусна да добави, че сегашният главен прокурор Иван Гешев “трябва да освободи съдебната система от присъствието си”.
Николина Ангелкова от ГЕРБ попита дали при разделянето на антикорупционната комисия КПКОНПИ на две, разследващите функции на едната половина няма да се дублират с разследващи функции по Наказателно-процесуалния кодекс на други органи. Министърът заяви, че няма да има припокриване на функции, защото с изменения в НПК ще се прецизира кръгът от правомощия на всеки орган. И увери, че текстовете вече са на финалната права и предстои да влязат за обсъждане в съответния експертен съвет на четиричленната управленска коалиция.
Цветан Енчев от ДПС попита министъра, как си представя съдебната реформа след 4 години, намеквайки, че Гешев, чийто мандат е 7 г., ще остане и след нея. Надежда Йорданова отговори, че повишеното доверие на обществото към съдебната система, влизането на България в Шенген и отпадането на поне два от трите мониторингови механизма в областта на правосъдието ще са белези за постигнат успех. Тя изброи и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на