Свързани новини

04.01.2022 15:56

30-40% от парите за ЛОТ 5 на АМ Хемус са пренасочвани към ГЕРБ: Рашков

Видян 2670 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 30%-40% от парите за строежа на ЛОТ 5 на АМ Хемус са насочвани към една политическа партия и това е ГЕРБ, заяви вътрешният министър Бойко Рашков, който беше извикан днес на разпит в Софийска градска прокуратура. От държавното обвинение разпитаха министъра за твърденията му, че знае къде са парите, платени авансово за строителството на магистрала Хемус. "Нямам никакви притеснения да се явява в Прокуратурата и да кажа, каквото знам – а именно, че не всички пари от средствата за отделни лотове са отивали за самото строителство", обясни Рашков.


"Обърнах внимание на колегата, че това е тяхна задача, те да докажат, че тези пари са били получени окончателно от представители на тази политическа партия, но за мен няма съмнение, че това е тази политическа партия", допълни той. Така Рашков си обяснява и сложни конструкции и схемата с кухите фирми, през които са минавали средствата.

По думите на Рашков отклоняването на средства е започнало преди 2020а година. Имало данни за подобни действия и в периода 2018 - 2019г.

Според Рашков прокуратурата не обръща внимание на други материали, които е получила от МВР със становища за започване на досъдебно производство, касаещи строежа на други лотове на АМ "Хемус".

До момента вътрешният министър няма отговор от прокуратурата взела ли е решение по тези становища и какво е то.
    "Аз заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и се задълбоча съвсем, тази информация цялата ще отиде към Борисов. А Борисов, нищо чудно в един момент, да стане мишена на самата прокуратура." - каза още Бойко Рашков.


Припомняме, че преди дни това обяви говорителката на СГП Десислава Петрова. По думите й това се налага във връзка с думи на Рашков, казани в ефира на БНР на 23 декември. Петрова цитира и точното изказване на вътрешния министър: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме сигнали, да предприемат едни действия, едни куфари и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”.


„От казаното следва, че Рашков разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им и крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП”, каза Петрова.


Тя заяви още, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Гошко, 4-ти Б клас, от аритметическата паралелка 05.01.2022 06:27

    Това е просто уравнение с 4 известни числа. 30% от общата "усвоена" сума за Хемус от 4,000,000,000 лева е = на 1,200,000,000. А 40% са равни на откраднати само 1,600,000,000 лв., Всичкото това усвояване е САМО от магистрала Хемус.Госпожата ни каза, че имало още над 100 подобни схеми и далавери. Много по-сложното уравнение с една дузина неизвестни( за сега) е колко ОБЩО милиарда са откраднати за 12 години от държавата и от Европейските фондове? За да не ги изброяваме поимено, защото целия народ ги знае прекрасно кои са, а те са изключително много на брой, нека да кажем, че дръзко и ненаказано се краде в абсолютно всички държавни учреждения, министерства, кметства, всякакви държавни или обществени служби, от само няколкото 'наши си' изпълнители на държавни поръчки, с изключение само на едно, единствено държавно учреждение,което е Президентството! Госпожата ни каза, че за последните 12 години от държавата са откраднати над 160 МИЛИАРДА лева! Каза, че според нея нямало да е етично и културно да се търсят крадците, защото това щяло да им накърни нежните чувства( на румънски се казвало "it will hurt their feelings") и щяло да е форма на реваншизъм! Госпожата ни каза И няколко народни умности в тази връзка наъждения: "Кой ял-ял, а кой "пил"-"пил". Каза, че думата "пил" е субститюдна дума на съвсем друга дума, за която още не ни било време да научим коя е тя. И другата умност е "Мандалото падна, кака се омъжи!" Може ли някой да бъде така мил и любезен и да посочи поне ЕДНО държавно учреждение или институция,фондация или каквото и да е, освен Президентството от което да не се краде в България ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.