Свързани новини

23.12.2021 09:24

И без връзката с Гърция България може да внася азерския газ, обяви шефът на Булгартрансгаз

Видян 2141 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съществуващата инфраструктура може да поеме 1 млрд. куб. м азерски газ, без да се чака завършването на връзката. Това обяви пред Би Ти Ви Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартрансгаз" имайки предвид договореното от предходното правителство количество с Азербайджан, което би трябвало да се доставя по неодизградената вече 12 години газова връзка с Гърция.

Малинов посочи, че под една трета от това договорено да се внася всяка година количества от доста по-евтин в момента газ реално влиза в страната. Допълни, че във формулата, по която се определя неговата цена, влизат и петролните деривати, които също поскъпват, но с доста по-нисък темп в сравнение със спотовите цени на природния газ. Последните пък от няколко години са част от формулата, по която се определя цената, договорена с "Газпром".

И енергийният министър Александър Николов вчера обяви, че може да се вкарва повече от азерския газ от реалното в момента, което той установил в разговори с директорите на държавните енергийни компании. Досега обаче "Булгаргаз" твърдеше, че заради незавършената газова връзка това не е възможно.

Малинов обясни, че газът преминава през трансанадолския газопровод, на границата с Гърция преминава в трансадриатическия, като и в двете точки на свръзка има достатъчна


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни