Свързани новини

21.12.2021 09:32

Лирата падна под 20 за евро

Видян 1384 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турската лира приключи сесията с над 20% в понеделник, след като президентът Тайип Ердоган въведе серия от стъпки, които според него ще облекчат тежестта на отслабената валута върху турците, като същевременно обеща да продължи с политиката на ниски лихви, която доведе до понижаване на лирата.


Лирата, която по-рано се понижи с повече от 10% при 18,4 за долар, се засили рязко и завърши с 25% през деня в 13,15 часа в отговор на съобщението на Ердоган, в най-големия си дневен диапазон на търговия в историята. Досега тази година остава спад от 45%.


Около 1 милиард долара бяха продадени на пазарите, след като Ердоган разкри мерките, каза ръководителят на Асоциацията на турските банки.


В изказване след заседание на кабинета Ердоган каза, че мерките ще гарантират, че гражданите няма да трябва да конвертират лирите си в чуждестранна валута заради срива на лирата, включително обещание за гарантиране на депозита.


„Представяме нова финансова алтернатива на гражданите, които искат да облекчат притесненията си, произтичащи от покачването на валутните курсове, когато оценяват спестяванията си“, каза Ердоган.


„С намаляването на лихвите всички ще видим как инфлацията ще започне да пада след месеци“, каза той. „Тази страна вече няма да бъде рай за тези, които добавят парите си с високи лихви, няма да бъде рай за внос“.


Той също така призова "всички с пари, достъп до финансиране" да допринесат за инвестиции и обеща стъпки за подпомагане на износителите и пенсионерите.


„Днешният ход се основава единствено на съобщението на турското правителство, че ще предпази от колебания на валутата“, каза Джон Дойл, вицепрезидент по сделки и търговия във фирмата за валутни плащания Tempus Inc.


"Най-важното е, че правителството казва, че ще компенсира загубите в депозитите в лири, ако спадът на лирите надвиши обещаните от банките лихвени проценти. Правителството не каза как точно ще изпълнят този план", каза Дойл.


Настояването на Ердоган за намаляване на лихвените проценти с 500 базисни пункта от септември започна най-тежката валутна криза в Турция от две десетилетия, като лирата падна с близо 40% само за пет седмици до миналия петък.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,