Свързани новини

20.12.2021 09:52

България иска да купи голямо количество азерски газ

Видян 1282 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще направи всичко възможно да закупи цялото договорено количество азерски газ и това ще свали драстично цената, обясни премиерът Кирил Петков пред bTV.


От началото на 2021 г. в България се доставя природен газ от Азербайджан по договора за 1 млрд. куб. м годишно между азерската компания Socar и „Булгаргаз“. Тъй като интерконекторът с Гърция не е завършен, този газ се внася през връзката Кулата – Сидирокастро. Това не позволява в България да влезе цялото договорено количество. Вместо 1 млрд. куб. м за година, за девет месеца от там влизат 225 млн. куб. м азерски газ. Утре Петков ще говори по темата с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който пристига на посещение в София. Предстоят разговори и с ръководството на Азербайджан.


"Газът от Азербайджан в момента е близо 60% по-евтин. Ако успеем да го направим, дупката, която ще покриваме, ще е по-различна. Вчера извикахме директора на "Булгаргаз" да обясни всичко. Тази седмица ще комуникираме с азерските партньори. Утре и Мицотакис ще дойде. Ако успеем да направим един по-успешен микс, в който те да продават на по-адекватни цени към "Топлофикация", дупката може да е по-различна", добави Петков, предаде Сега.


Петков обясни това във връзка с гласувания мораториум върху цените на тока, парното и водата. Той обясни, че мораториумът ще остане в действие възможно най-кратко, но това време ще бъде използвано, за да бъдат направени пълни проверки на ценообразуването.


Бизнесът ще бъде подпомогнат за високите цени на тока, уточни премиерът. Ако даден бизнес има договори на по-ниски цени - няма да бъде субсидиран. Повечето бизнеси обаче ще бъдат подпомогнати “с някакъв процент”, обясни Петков.


"Много се надявам Иван Гешев сам да си даде оставката, но това си е негово решение. Ако той си подаде оставката, аз ще го поздравя, защото ще спести много време на всички нас", заяви още премиерът пред bTV. Другата важна задача според него е реформата във ВСС и инспектората към него, мандатът на чиито членове е изтекъл. Главният прокурор няма имунитет срещу престъпления, което значи, че ако той е направил някъде по пътя корупционна грешка, или новата КПКОНПИ открие такава, тогава те могат да дадат тези данни на новия Инспекторат и той да реши дали това уронва престижа на прокуратурата, подчерта Петков.


"Съдебната реформа ще представлява комплекс от мерки. Ние сделки не правим. Искаме да имаме едно нормално и работещо правосъдие. Нямам политическа задача някой да бъде наказан за нещо, което не е направил. Редно е министър-председателят да зададе тон за такова правосъдие, в което да няма никой над закона", обяви Петков, който се надява да постигне в борбата срещу корупцията и областта на правосъдието дори повече, "отколкото очакват в Брюксел".


"Когато в Северна Македония си изберат нов премиер, ще посетя Скопие", коментира Кирил Петков темата Македония. Това би трябвало да се случи още през януари. "Трябва да направим работни групи, които да наблегнат на бизнеса, културата, инфраструктурата, а не само на историята. Ясно е, че има червени линии, които ние никога няма да престъпим. Не може да се замитат факти и да се приема език на омразата. Но можем много да спечелим заедно. Просто трябва истинска работа, а не политически слогани", заяви министър-председателят. Той смята, че със Скопие трябва задължително да се сформират 5 работни групи - по история, икономика, инфраструктура, култура и европейска интеграция, които да се срещат и заседават всеки месец.


"Моля всички хора, които се чудят дали да се ваксинират или не, да го направят, за да помогнат на цялата система - на учениците, на възрастните, на болниците. Започваме засилена кампания за тези, които не искат да се ваксинират. Аз ги разбирам, те не са лоши хора. Но трябва да адресираме техните страхове", допълни още той. "Кампанията ни към джипитата ще показва, че ако имате диабет, няма никакъв проблем да се ваксинирате. Едно от моите деца има диабет тип 1 и само на 13 години тя е ваксинирана. Когато говоря такива неща, винаги започвам от себе си. Тази седмица цялото мое семейство ще си сложи бустерна доза", демонстрира личен пример премиерът.


"Следващата вълна, свързана с Омикрон, се очаква у нас след 20 януари. Имаме 30 дни. Ако само още 300 000 души се ваксинират, и то препоръчително от рисковите групи, ще облекчим страшно много здравната система", категоричен бе Кирил Петков. Все пак той отчете, че регулярното тестване ще остане опция за зелен сертификат и ваксинирането няма да е задължително за никого - включително за държавната администрация, на която премиерът постави срок да се "сертифицира", за да може да ходи на работа, до началото на февруари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на