Свързани новини

17.12.2021 09:49

Токът няма да спре, но услугата ще се влоши: Председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ

Видян 1866 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложения мораториум върху цената на тока“, категоричен бе Асен Христов пред бТВ.

„Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения мораториум върху цените на електричеството, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата, а това означава повече аварии. Утре ако трябва да платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще ѝ забавим плащането“, заяви председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов в предаването „Тази сутрин“.

„Ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложения мораториум върху цената на тока“, категоричен е Христов.

„Какво представлява електроенергийната система в България? Производители, потребители, а по средата на системата са доставчиците. По веригата е прието, че губим 7,5% от купения ток, в момента го купуваме между 500 и 600 лв. на мегаватчас, а ни го плащат 130 лв. Такъв е законът. Веднъж годишно КЕВР, обикновено на 1 юли, вдига леко цените и ние компенсираме загубите от миналата година“, коментира Христов.

„В ситуация на голям скок на цените, както е сега, законът е предвидил КЕВР да променя цените на шест месеца. В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лв, от които 70 млн. лв. са само за ЧЕЗ. Чакахме, защото КЕВР се готвеше от 1 януари да направи цени, които поне да спрат загубите. Ние плащаме около 1,5 млн. повече, отколкото получаваме“, допълни Христов.

„Сега идва този мораториум и ни казват, че ще трупаме още загуби, каза той. Използвали сме всичките си резерви, за да покрием тези загуби. Откъде да дойдат пари за покриване на нови загуби?“, попита председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ и допълни, че дружеството ще е принудено да бави разплащанията към своите подизпълнители. Заради липсата на ликвидност ЧЕЗ пък ще почне да изисква в по-къс срок плащанията от бизнеса, което пък ще го затрудни, коментира Христов.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв