Свързани новини

16.12.2021 16:44

Депутат от ДБ излъга, че няма сметка заради 432 хил. лв. кредит

Видян 4053 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народните представители отново ще могат да получават възнагражденията си на ръка вместо по банков път, реши Временната комисия по промените в правилника за дейността на НС. Депутатът и зам.-шеф на ПГ на Демократична България (ДБ) Иван Димитров веднага обяви, че също иска да получава заплатата си кеш, тъй като “няма сметка и не желае да си открие”, което се оказа лъжа.
"Аз искам да си ги получавам в брой. Нямам банкова сметка и не искам да си ги получавам по банкова сметка. Няма закон, който да задължи човек да си получава по банков път", казва той пред комисията.
В имотната си декларация като депутат от май 2021 г. обаче той обявил, че има 2 кредитни карти с размер на задължението 5000 лв, борч 4500 лв. за издръжка на двете му дъщери и е изплащал кредит за над 432 000 лв. към Юробанк.
Към октомври 2021 г. този заем вече е прехвърлен от банката на Колект БГ - фирмата за събиране на неплатени вземания, известна с по-ранното си име Свети Георги Груп (получила държавен заем над 70 млн. лв. от ББР при ГЕРБ и Стоян Мавродиев).

Димитров  не е заявил да притежава парични средства над 10 000 лв. нито в брой, нито в банкови влогове.
Обяснението му влезе в пълен конфликт с една от основните позиции на ДБ за нуждата от въвеждане на електронна идентификация на гражданите и за дигитализиране на колкото се може повече административни услуги.
 Димитров е шеф на ДСБ-Разлог, избран е от листата на ДБ в Благоевград. Той е адвокат по професия, бил е и общински съветник от ДБ, избиран е два пъти за народен представител.
Очаква се обаче пленарната зала да приеме заплатите да се плащат само по банков път, а ДБ да подкрепи това.  Атаката е срещу депутата от ДПС Делян Пеевски като част от Магнитски.
Напомняме, че скандалът около начина на изплащане на възнагражденията по банков път възникна и в 45 НС, когато Мария Капон от Изправи се.БГ призова да се прекрати "раздаването на пари в една торба за целите парламентарни групи - черна каса". Тогава само 75 души подкрепиха изплащането на тези средства по банков път. 85 депутати гласуваха "против", а 29 - "въздържал се".


 Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Асен 18.12.2021 09:13

    Поредната мизерия от ДБ, ама те толкова си могат!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби