Свързани новини

16.12.2021 15:24

Цената на тока трябва да падне: Г. Ангелов, топикономист

Видян 4465 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Може би ще ви шокирам, но всъщност в момента по формула и по икономическа логика цените на тока за домакинствата трябва леко да намалеят. Не вярвате? Ето обаче фактите:

1. Пазарната цена на тока на пазара Ден напред е рекордно висока (б.р. българската за деня е най-ниска в ЕС и на Балканите). Но домакинствата не са на този пазар - домакинствата се снабдяват с ток по дългосрочни и средносрочни договори с фиксирана цена. Естествено, че който има дългосрочен договор с фиксирана цена не се влияе от дневната цена на пазара.

2. В цената на тока за домакинствата и бизнеса има включена субсидия за производителите на ток по дългосрочни договори (т.нар. такса "задължение към обществото"). Обаче, в момента пазарната цена на тока е много по-висока от цената по дългосрочните договори, така че субсидията трябва да отпадне - съответно и такса "задължение към обществото" трябва да изчезне (поне докато цените ден напред са толкова високи).

3. Нещо повече, в момента пазарната цена е два пъти по-висока от фиксираната цена по дългосрочните договори, по която НЕК купува ток от американските ТЕЦ-ове (и от повечето ВЕИ). Ако НЕК бяха умни щяха да натоварят докрай американските централи, да купуват на цена от 260-300 лева на мегават и да продават на пазара на двойно по-висока цена, реализирайки огромна печалба по дългосрочните договори. Тази печалба трябва да се върне обратно на потребителите под формата на отрицателна такса "задължение към обществото" (НЕК това не го прави, американските централи работят на минимална мощност и НЕК пропуска да реализира печалби от стотици милиони).

4. Това не е всичко. В момента цените на въглеродните квоти са рекордно високи - България продава тези квоти и реализира милиардни приходи, които влизат във фонд "Сигурност на електроенергийната система" (по оценка на КЕВР се очакват 2 милиарда лева приходи от квоти). ЕС позволява да се използват приходи от квоти за компенсиране на потребителите.

5. В същия фонд СЕС влиза 5% такса от всички производители на ток - поради повишените цени, тази 5% такса носи много повече приходи от преди.


6. Има само един компонент, който дърпа цените нагоре и това са мрежовите такси - т.е. таксите за ползване на кабелите високо, ниско и средно напрежение (ЕСО и ЕРП). Тези такси трябва да се вдигнат, защото ЕСО и ЕРП купуват скъп ток за технологичните си разходи от пазара ден напред. Но тези мрежови такси не са толкова много, че да компенсират намаленията, които идват от по-горните точки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 17.12.2021 09:26

    Държавата има задължението да стриже овцете !Друг е въпросът, дали да взима вълната заедно с кожата !Така беше до сега, сега ще видим как ще се процедира. БДИТЕЛНОСТ ТРЯБВА И ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ !!!

  • 001 Anonimen 16.12.2021 15:49

    Нали се сещате,че тези свръхпечалби отиват в джоба на държавата и от там незнайно в кои джобове!!Затова държавата има интерес не да намалява,а да увеличава цената на ток,газ,вода,парно,бензин,дизел и каквото още се сетите,за да може да прибира печалбите и да ги насочва към неизвестни/дали/ джобове!!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни