Свързани новини

15.12.2021 12:37

НС наложи мораториум върху цените на тока, парното и водата

Видян 2644 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, водата и парното, които трябва да останат на нивата от 1 януари 2021 г. Предложението, което дойде изненадващо от председателя на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в дебат за създаване на временна парламентарна комисия по енергийната криза, бе подкрепено от 186 депутати от всички партии без ДПС, които не участваха в гласуването с мотив, че решението е "динена кора" и е противозаконно, предаде Дневник.

Освен това по предложение на "Продължаваме промяната" бе създадена временна парламентарна комисия, която за един месец трябва да мисли предложения за справяне с енергийната криза в страната, да проведе експертен дебат и да даде предложения за мерки срещу повишаващите се цени на тока. "За" създаване на комисията гласуваха 169 депутати от всички партии без ГЕРБ-СДС, които бяха "против" и "въздържал се".

Председател на временната комисия ще бъде Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната", а нейни членове - Венко Събрутов от "Продължаваме промяната", Теменужка Петкова и Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС, Драгомир Стойнев и Румен Гечев от БСП, Иво Атанасов и Тихомир Тенчев от "Има такъв народ", Ивайло Мирчев и Владислав Панев от "Демократична България" и Николай Дренчев и Искра Михайлова от "Възраждане".

Създаването бе предшествано от спорове.

Предложението на КЕВР цената на тока за битовите потребители да се увеличи средно с 11,51 процента от 1 януари е една от причините вносителите от „Продължаваме промяната“ да настояват за тази временна комисия.

Според депутата Атанас Михнев държавният регулатор е завладян от интересите на корупционери, предаде БНР.

„Това предложение на КЕВР, нека да си го кажем, е политическо. В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнем цените на тока, на граждани. Държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока, да защитят гражданите, а ние ви да предлагаме временна комисия, която да установи какво точно се случва“.

ГЕРБ няма да подкрепят създаването на комисията.

Тома Биков заяви, че това е популизъм и попита:

„Кой ще плати? Все някой плаща. Вие това нещо като социалисти може и да не го разбирате, но то винаги някой накрая плаща тази сметка, токът се вдига в цяла Европа. КЕВР единственото, което прави, е да отчита разни факти...Като задържате цената на тока за всички, означава, че я задържате дори за онези, които могат да си платят“.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви: „Тя ще бъде просто една говорилня, не пише, че ще взема решения, не пише, че ще изготвим доклад, каквато е практиката обикновено“.

Хасан Адемов от ДПС коментира:

„Целта, според мен на създаването на тази временна парламентарна анкетна комисия, е да се прехвърли отговорността на Министерски съвет върху Народното събрание“.

От „Има такъв народ“ ще подкрепят временната комисия. Депутатът Ивайло Христов попита: „Кой постави ръководствата на електроцентралите, кой постави ръководствата на тези структури и много странно защо има такива съвпадения с кризите, които възникнаха в цената с политическата


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.12.2021 13:24

    Ето че може. Ако си поразвъртят задниците, ще може и още.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на