Свързани новини

13.12.2021 17:46

Не можем да пуснем Северен поток 2: Новият външен министър на Германия

Видян 2461 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


3,3% скочи цената на природния газ на пазара след заявлението на новия външен министър на Германия Аналена Бербок, която е противник на пускането на Северен поток 2. Думите й прозвучаха изненадващо на фона на оттеглените предложения на САЩ за санкции срещу вече напълнената тръба, последвали срещата Путин – Байдън в средата на миналата седмица. Новината не е добра за българските потребители, тъй като цените за ЕС се определят и на база борсова котировка на синьото гориво, а през последния месец и половина газът рязко поевтиня и изгуби една-четвърт от стойността си.  


В интервю на запис за ZDF в Брюксел в неделя съпредседателят на Зелените се позова на записаното в коалиционното споразумение със социалдемократите и либералите, според което подобни проекти трябва да бъдат в съответствие с европейското законодателство в областта на енергетиката.


„А това означава, че при сегашното положение този тръбопровод не може да бъде одобрен, тъй като не отговаря на изискванията на европейското законодателство в областта на енергетиката, а въпросите, свързани с безопасността, така или иначе все още не са решени“, казва Бербок.


Всъщност, Северен поток 2 е много по-сигурен екологично от досега действащия газопровод през Украйна, разликата се измерва в десетки пъти.


Зелените, които държат и суперминистерството на икономиката и климата – ресорното по казуса, остро критикуваха проекта по време на предизборната кампания и също така поискаха спиране на строителството, което обаче е завършено. В коалиционното споразумение между трите политически организации обаче газопроводът не е изрично споменат, тъй като социалдемократите – старшият партньор в управляващата нова светофарна коалиция са ЗА него. Федералната агенция за мрежите вече поиска разделяне на търговската и транспортната дейност и поради това спря процедурата за одобрение на тръбопровода. В момента та е замразена в очакване компанията Nord Stream 2 AG да регистрира свое дъщерно дружество в Германия, което да поеме управлението на газопровода. Очаква се, вместо на 8 януари, който беше максималният срок за отлагане, с новата процедура той да бъде проточен до март.


Илиян Костадинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Аналена Бербок 14.12.2021 09:32

    Ще УМРЕМ от студ, но демократично по евроатлантически !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева