Свързани новини

13.12.2021 18:15

Минахме 3,5 млн. бити ваксини

Видян 1792 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Към 00:00 ч. на 14 декември у нас са поставени 3,5 млн. инжекции срещу коронавирус, сочи статистиката от Единния информационен портал. Тук обаче влиза общият брой на всички бити ваксини, като 1, 8 млн. от тях или 52% са лицата с курс от 2 дози и едва 170 хил. души си поставиха трета. Данните могат да се приемат за равносметка на отминаващата 1 година ваксинационна кампания. Темпото обаче явно е нараснало след идването на служебните правителства, тъй като първият 1 млн. ваксини бяха поставени през половината от този срок. За шеста поредна седмица у нас има спад на смъртните случаи с К19 и на позитивните тестове, сочи националната статистика. Тенденцията съвпада с момента на въвеждането на т. нар. Зелен сертификат.
"Тази година 4 от 10 българи са променили отношението си към ваксинацията в посока да се ваксинират, сочи нашето изследване. Част от тях са се ваксинирали заради това да притежават Зелен сертификат”, заяви пред БНР Юлия Григорова от агенцията за социологически и маркетингови проучвания Нилсен.
При население от 6,8 млн. души данните показват, че имаме 26% с 2 инжекции и едва 2,5% граждани с 3 дози.  Като вземем предвид факта, че лицата над 18 г. у нас са 5,7 млн. души по преброяването тази есен, то това съотношение е 31% срещу 3%.
В крайна сметка при 3,5 млн. бити ваксини, само тези 2-3% или 170 хил. души могат да се смятат за напълно имунизирани според новите изисквания на ЕК, които влизат в сила след началото на новата година.
Напомняме, че страната ни е последна по броя бити ваксини в процентно съотношение на глава от населението сред страните-членки и първа по смъртност с К19.  Най-добри показателите в темповете има София, където се гони бройката от близо 1 млн. поставени дози. Тук с 2 дози са 42% , а с 3 са 4% от общо 1,2 млн. души население. Напълно ваксинираните са 56%, а с 3 дози - 5,5%.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.12.2021 20:31

    Кирчо изби рибата като обяви, че проваксърката Аргирова щяла да го съветва. Този ще се окаже тотална лимонка и както прахоса десетки милиони за ел.автомобилите, които ги спряха поради дефект, така ще ни разгони фамилията насилствено по всички параграфи!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец