Свързани новини

07.12.2021 13:49

За ЧНГ хората ще плащат скъпото парно и за предишната година заради КЕВР: Манолова

Видян 3074 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Допълнително поне 25% поскъпване на парното очаква столичани от догодина заради 164 млн. лв. недовзети приходи на Топлофикация – София заради скъпия газ, обяви  председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова. Виновен за поредния грабеж е КЕВР, чийто мандат изтече на 2 април МИНАЛАТА година, както и бездействието на други контролни органи като КЗП с изтекъл на 27 март МИНАЛАТА година мандат.
Топлофикация - София публикува на сайта си, че по нейни изчисления за периода от 1 юли 2021 г. до 31 декември 2021 г. дружеството има недовзет приход от 164 397 093 лева.
Причината е, че в цената на топлинната енергия разходите за природен газ са изчислени при средна цена от 47 лв/ МВтч, а реално Топлофикация -София заплаща природния газ на Булгаргаз ЕАД при по-високи цени - например, за октомври е била 94,54 лв/МВтч, за ноември е била 93,19 лв/МВтч, а в момента е 102,33 лв/МВтч. Тези разлики в цените са основание КЕВР да утвърди по-високи цени на топлинна енергия от 1 януари 2022 г., т.е потребителите ще трябва да ги заплатят. Очаква се КЕВР  да вдигне с най-малко  25 %  цените на отоплението за ЧНГ. Основание, разбира се, няма по 2 причини.
Едната е, че миналия сезон Топлофикация надвзе 28 млн.лв. официално и спести други 100 млн.лв. от спада на цената на газа. Сега отново сме в спад, като само за ноември той е 22%, а започна още от октомври. Трите – двата спада и спестяванията от миналата година са повече от 164 млн. лв. Така че всичко е неутрализирано. Напомняме, че последно цената беше вдигната с 20% от 1 юли в аванс, което компенсира ръста на синьото гориво този септември.
Независимо от това, ако на 1 декември 2020 г. сметка за парно и топла вода е била 100 лева, на 1 декември 2021 г. тя ще бъде 120 лева заради лятното увеличение, а от 1 януари сметката ще стане 150 лева, т.е за една година увеличение на парното и топлата вода с 50%.
Според Манолова това са вече непосилни сметки за отопление, които гражданите на София ще трябва да плащат. Какъв е смисълът и ползата КЕВР да увеличава цените, когато потребителите няма да могат да заплащат сметките си?
„За това още от ранна есен „Изправи се.БГ“ предлага целият размер на недовзетия приход в резултат на по-високите цени на природния газ и въглеродните емисии на всички топлофикации, които обслужват битовите потребители, да бъде поет от държавата. Предложихме и конкретен начин как може това да стане чрез БЕХ, която директно да заплати тези разлики в цените на Булгаргаз вместо топлофикациите. Но до момента липсва реакция от отговорните институции”, категорична е Мая Манолова.
Напомняме, че заради подскочилите цени на тока, БЕХ очаква да постигне 2 млрд.лв. чиста свръхпечалба, така че за нея е напълно възможно да поеме такъв разход. Холдингът е държавен, т.е. на данъкоплатците, макар и да се води търговско дружество.
„Държавата се ангажира с помощ на частния бизнес за цените на тока, макар и не достатъчно, и сега следва да се погрижи и за българските семейства като предприеме действия за компенсации за недовзетите приходи на топлофикациите”, добавя Манолова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 мафия на държавна изръжка 07.12.2021 14:52

    Защо корумпираният Иван Иванов освен, че е пенсионер няма и никаква компетенция е оставен от 2-те служебни правителства на Радев да заема шефското място в КЕВР и да обира обществото с лобистките си практики, рушвети и комисионни? До кога ще разтягат локуми, че те са промяната като всички виждат, че са поредната подмяна и лапачи на милиарди? До сега за хората нищо добро не е направено, напротив, всичко поскъпва и расте главоломно, а милионерите и милиардери също се увеличават

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева