Свързани новини

03.12.2021 13:22

ГЕРБ внесе мораториум върху тегленето на държавен заем

Видян 2427 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Внасяме проект на решение за налагане на мораториум за поемане и предоставяне на държавни кредити. Това каза народният представител от ГЕРБ - СДС Кирил Ананиев по време на брифинг в Народното събрание. Партията явно не разбира какво означава "мораториум" и спирането на плащанията по дълга, каквото имаше през 90-те и беше пагубно. Може би, пледира за таван на дълга, но самият ГЕРБ предложи той да бъде 5 млрд.лв.  От началото на годината общият размер на дълга е в размер на 3,8 млрд. лв., което представлява изпълнение от 84,4% от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. лимит от 4,5 млрд. лв.

"Днес парламентарната група на ГЕРБ - СДС внасяме проект на решение за налагане на мораториум за поемане и предоставяне на държавни кредити по смисъла на Закона за държавния дълг до приемането на Закона за държавния бюджет за 2022, както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК за 2022 г. Убедени сме, че на този етап не трябва да бъде поет нов държавен дълг по следните причини. На първо място актуалното състояние на фискалния резерв. Към 30 ноември тази година неговият размер е около 12 млрд. лв., което означава, че докрая на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на годината и най-вече за изплащането на пенсиите за месец януари. На второ място като сериозен аргумент е лошото управление на емисионния календар. ГЕРБ винаги е теглил държавен дълг само тогава, когато е носила доходност за държавата и сме получавали приходи в бюджета.

По думите му в последните два месеца почти всяка седмица са теглени по 500 млн. лв. без да бъдат дадени никакви мотиви за какво се теглят тези пари и какви цели преследва правителството като вземе този заем. "Освен това искам да ви уведомя, че доходността, която реализираха тези емисии, е отрицателна за бюджета,т.е. парите, които получавахме досега като доходност, оттук нататък държавата ще плаща и ще губи средства, които ще бадат плащани от бъдещите поколения", допълни още Кирил Ананиев.

Той отбеляза, че тези пари, които се взимат под фомата на кредити, се предвижда да се разходват за дългосрочни социални разходи, които при всички случаи ще накарат следващите правителства да продължат и то при утежнени условия да теглят заеми, за да продължат тези разходи.

"Нетрябва да забравяме и това, че с тези емисии беше натоварена банковата система, нейната ликвидност и в една усложнена политическа ситуация, донесоха само негативи на базата на резултата, който получихме от емисиите", посочи още Ананиев.

Той обърна внимание, че са излезли предварителни данни на Министерство на финансите към 30 ноември, че бюджетът завършва на излишък в размер на 570 млн. лв. "Това ни дава основание да сме убедени, че няма как докрая на годината да бъдат направени такива разходи, че да завършим с дефицит от около 5 млрд. лв.", заяви още Кирил Ананиев.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 05.12.2021 13:18

    от ГЕРБ сте отвратителни лицемери и шляпащи долни твари....начело с дебело носовката Атанасова

  • 002 Anonimen 03.12.2021 17:41

    Взема се държавен дълг, за да се контролира дефицитът, иначе трярбва да качват неимоверно данъците. Дефицитът е просто казано годишното измерване на държавните разходи, т.е. колко сме на червено. Данъците са приходната част, но не може само с тях. Това е простото отношение между държавен дълг и дефицит. Освен това с дълга се обслужват падежи пак по дълга. Стига сте размахвали плашилото. И о, не, няма да го плащат децата ни. Щатите в Ню Йорк имат даже часовник, показващ държавния им дълг. Интересно, забавно и разбираемо обяснение от John Oliver The National Debt

  • 001 Anonimen 03.12.2021 14:52

    Защо вие теглихте милиарди държавен заем, а днес решавате да внасяте мораториум ? Ананиев, ти си главният и най-важен крадец на Тиквата, той никога не е можел сам да се справи със кражби на милиарди от държавата, толкова е прост, че дори не знае какво е това счетоводство,без теб изчезналите милиарди днес щяха да бъдат там където трябва, а не в чекмеджета и кюлчета ! Ананиев, ти си за затвора без никакво съмнение, но защо все те прескачат когато се заговори за кражба на милиарди ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.