01/04

Свързани новини

24.11.2021 14:59

Как да не ни измамят на Black Friday?

Видян 1730 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Black Friday или както е в превод „Черен петък“ вече има своята трайна почва и у нас. За съжаление, за разлика от Западна Европа и САЩ, тук „големи отстъпки“ са всъщност откровена измама за потребителите.
Още по-лошо е, че компаниите вече буквално предвиждат и глобите от Комисията за защита на потребителите, разбирайте - отчетени са в цената като разход още преди да са ги глобили.
Една от най-омразните, отвратителни и неетични практики, които масово се наблюдават в магазините в България, без значение онлайн или офлайн, е добре познатото надуване на цените седмица преди последния петък на ноември (тогава се провежда глобално Black Friday).
Целта е после съответният магазин да се похвали с 50 и дори 75% отстъпка, която практически е измама спрямо клиента, тъй като не е от реалната цена, а от надутата предварително.
Как да видим с колко ни лъжат за Black Friday
Ще ви покажа няколко лесни начина да проверите цената на дадена стока преди нейното увеличение.
Умишлено пазих статията за последния момент, защото като SEO експерт знам как методите тук могат да не сработят при достатъчно интелект от страна на хората, занимаващи се с онлайн маркетинг за съответните нелоялни магазини и вие потребителите да не можете да направите подобна справка.
*Всички примери по-долу ще бъдат с конкретен магазин на Emаg – причината е, че се опитаха да патентоват името „черен петък“ и както добре знаем – всичко се връща. Харесали сме си и конкретен продукт – модел съдомиялна машина Hansa ZIM676H, която е увеличена с около 120лв преди няколко дни, за да бъде свалена в конкретен момент, а в нашия случай в течение на BlackFriday кампанията. В деня на „великите отстъпки“ можете да разгледате и каква ще е разликата (имайте предвид, че вероятно посоченият онлайн магазин ще реагира бързо, но не може да покрие всичко нали :))
…с малко помощ от Google.bg
Търсачките в Интернет работят на принципа на събиране, сортиране и класиране на информацията в резултатите си. Т.нар. събиране е по-познато като индексиране на съдържанието, разбирайте, че това е начина по който Google и другите търсещи машини разбират новата информация или актуализацията на вече съществуваща такава.
За наше щастие Google поддържа версия на страницата в един сайт в моментното състояние, както я е видял индексиращия бот. Чудесно е разбира се, че можем да получим и информация кога се е случило въпросното събитие.
Нека преминем към реалната практика, за да ви стане максимално ясен целият процес.
Стъпка 1: Вече сте си харесали продукт (в нашия случай Hаnsa ZIM676H от конкретния онлайн магазин);


Стъпка 2: Копирайте цялото име на съответния продукт;


 


Стъпка 3: Отворете Google.bg;
Стъпка 4: Поставете името на продукта в търсачката и натиснете бутона за търсене;


Стъпка 5: В рамките на първа страница с резултатите в Google ще откриете този продукт от същия магазин на оригиналния адрес (няма да задълбавам в SEO науката, за да не стане малко по-сложно за обикновения човек). Важно е да копирате абсолютно цялото име, за да откриете сайта, иначе ще бъде по-трудно да го откриете.


 



Стъпка 6: Вече сте забелязали малката стреличка, която посочихме по-горе на снимката. Кликнете върху нея и ще видите надпис „Кеширана версия“ (Cached). Кликнете върху надписа;


 


Стъпка 7: Отваря се последната известна версия на съдържанието за търсачката Google и нейния индексиращ робот. Датата е от момента на минаване на бота през сайта и е запаметена като конкретен параметър от Google(ще я видите до секундата на следващата снимка).  Често ще откриете съществени разлики в съдържанието, за които ботът все още не знае, защото не е обходил страницата от датата, посочена от Google. В нашия случай една от промените, които Google все още не открил, е изменението на цената и поради тази причина той пази старата, което пък е идеално за нашите цели.


 


 


Заключение



Вече знаете, че продуктът е надут с цели 120лв. Остава ви да гледате цирка, когато


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Кака Милка 25.11.2021 00:27

    Поправка: Т.Н. "Черен петък" се организира ВИНАГИ В ПОСЛЕДНИЯ ПЕТЪК НА МЕСЕЦ НОЕМВРИ!Тази година "Черен петък" се падна на Friday November 26! Огромните разпродажби на залежали и надценени стоки се провеждат ВИНАГИ на другия ден, след празника "Thanksgiving Day" или както се казва по български на "ДЕНЯ НА БЛАГОДАРНОСТТА"!

  • 001 Кака Милка 25.11.2021 00:20

    Освен всичките останали нагли тарикатщини-"гимикс", за пробутване на евтини боклуци на умишлено завишена цена на зомбираното и наивното население, т.н. "черен петък" е рекламиран да се проведе в погрешен ден! Т.Н. "верен петък" се организира ВИНАГИ В ПОСЛЕДНИЯ ПЕТЪК НА МЕСЕЦ НОЕМВРИ! Няма ли някой, малко по-начетен редактор да обясни на народа,че понятието "черен петък" идва от САЩ. И че това е единствения петък, деня с голямите намаления по магазините, който всяка година и винаги се пада на последния петък от месец Ноември., след четвъртъка, "Деня на Благодарноста". На "Деня на Благодарността" , се изпичат и изяждат около 75,000,000 пуйки всяка година! Този ден се празнува ВИНАГИ на последния четвъртък на месец Ноември. Тази година "Черния петък" се пада не на 19 , както в туземно-феодалния регион Р.Бъ. са решили да го обявят, а на 26 Ноември. Щом копирате всички празници, традиции и т.н. от щатите, поне спазвайте точните дни! ''Деня на Благодарността'' за САЩ, от където копирате всичко, е деня с най-голямите "промоции" за един, единствен ден , петъка след "Деня на Благодарноста". Като копирате всико американско, поне спазвайте и точния ден! Между другото срядата и четвъртъка, самия "Ден на Благодарността" и "черния петък", са НАЙ-НАТОВАРЕНИТЕ в пътувания дни в годината в САЩ. На тези дни с автомобили, самолети и други транспотрни "дивайси" в САЩ пътуват от щат в щат и от град в град, над 140 МИЛИОНА пасажера. Всички само с една цел , да се съберат с най-близките си роднини, ( много често, те живеят на хиляди мили едни от други), за този най-голям ден за американците. Това е най-голям празник за американски празник. А за жалкото и унизително чуждопоклоничеството на българите, през вековете и особено през последните 20 години ,може да се напише един том, с размерите на "Клетниците" или на "Граф Монте "Криско"".

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.