Свързани новини

22.11.2021 15:53

Тестът за антитела да стане безплатен: МЗ

Видян 943 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тестовете за антитела, които дават възможност за получаване на удостоверение със силата на зелен сертификат у нас, може да станат безплатни, сочи предложение на Министерство на здравеопазването.


От ведомството настояват изследването да бъде поето от НЗОК, вместо да се заплаща от хората. Подобно решение ще спести серизони средства на гражданите - тестовете в момента се предлагат при цени от около 30 лв. Промяната обаче няма да стане веднага, тъй като  предложението е в пакет с много други изменения в наредбата за дейностите, гарантирани от касата и подлежи на обществено обсъждане. Крайният срок за пращане на становища по него е 19 декември, а отразянатето на получените становища също отнема време.


Лабораториите вече се свързаха с Националната здравно-информационна система и издаването на удостоверенията вече е факт, като валидността им е 90 дни.


Включването на изследването за антитела в пакета, поет от НЗОК, се случва относително своевременно на фона на голямото закъснение, с което България реши, че PCR тестовете ще бъдат безплатни. PCR тестовете бяха включени в пакета с дейности, поети от НЗОК, едва през април. Така голяма част от българите нямат официално потвърдено заболяване с PCR - проблем, който доведе до изкривяване на статистиката и до необходимост от въвеждане и на новите удостоверения за антитела.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни