Свързани новини

17.11.2021 18:00

Баничката – аут от БЕХ, остават обаче босовете на БГаз, ЕСО, НЕК, АЕЦ и други от старата власт

Видян 3451 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Избраният на бързо, но уж за винаги изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов беше отстранен от поста си след разширяването на борда на фирмата, която притежава цялата държавна собственост в енергетиката от служебния кабинет. Шефовете на всички големи дружества в системата обаче остават от старата власт. Това се отнася за Булгаргаз, Булгартрангаз, ЕСО, НЕК, АЕЦ. Това са всички играчи, които доведоха до спекулативното покачване на цените на тока чрез нагли, безочливи и видими за всички игри с олигарсите на предишната власт, близки до ГЕРБ и БСП, които са застанали на входа и на изхода в енергетиката, особено там, където има евтин ток. „Ами останалите трима в БЕХ”, добавя енергийният експерт Илиан Василев.
Валентин Николов стана депутат от ГЕРБ при влизането на партията във властта през 2009 г. той беше ръководител на най-слабата й в София организация в Младост. Преди това фирмичката му разнася баници, с които снабдява общински учреждения – училища, детски градини и т.н. Оттам и краткото му партизанско име Баницата или Баничката, с което е известен в онзи „елит”. По времето на Делян Добрев като министър, той стана заместник – министър с ресор енергетика. По онова време Добрев назначи доста роднини, приятели и съученици от Хасково на възлови позиции в енергийните дружества. Някои от тях още дърпат конците с резервираните си места. През март 2021 г., докато течеше кампанията за първия кратък парламент тази година, набързо бяха проведени процедури по бетонирането им на постовете за следващите 5 години. Конкурсите бяха формални.
Освен лостовете за влияние в подкрепа на олигарсите – само от един рекорден ден спекулации с цената на тока за бизнеса те бяха спечелили поне 30, а според някои оценки и над 50 млн.лв., те получават и огромни заплати в дружествата, които до едно са силно губещи. На това вещо ръководство дължим и отказ на България от огромни пари от Русия по проектите й.
На извънредно заседание новоназначените от служебния министър Андрей Живков членове на директорския борд на БЕХ решиха да освободят от поста единия от двамата изпълнителни директори - Валентин Николов, познат като Баничката (заради професионалното си минало в сферата на доставките на бързи закуски в софийските детски градини и училища), и холдингът вече да се ръководи само от Иван Андреев, съобщи БНР.
Решението на съвета на директорите на БЕХ все още не е вписано в Търговския регистър. Пред БНР досегашният изпълнителен директор Валентин Николов е заявил, че не е бил поканен да присъства на заседанието на борда и все още не е решил дали ще обжалва решението.


Илиян Костадинов


 






 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimenзащо 18.11.2021 18:46

    Както след 9 септември.....само да си от нашите ставаш за всичко.......

  • 001 Anonimen 18.11.2021 08:10

    И Мини Марица Изток, и ТЕЦ Марица Изток 2. Последните имат големи заслуги за издигането на частния ТЕЦ Варна на хидролога на републиката Доган (хем топло, хем хидро, енциклопедист), като доброволно се отказа от парите за студен резерв в полза на сарая.

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!