Свързани новини

16.11.2021 17:22

Председателството на Нинова свърши с оставката: чл. 17, ал. 1 и 2 от Устава на БСП

Видян 12271 пъти | Коментари 8
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Соцлидерът Корнелия Нинова се оттегля, но не сега и не е сигурно, стана ясно на извънреден брифинг на Позитано. „Оценявам резултата за БСП като катастрофален”, призна тя и обяви, че хвърля оставка. От думите й обаче се разбра, че фактическото напускане се отлага чак до януари, въпреки устава на партията. Освен това в седмицата между двата тура за избор на държавен глава Нинова нападна президента Румен Радев и собствените си избиратели за провала на Столетницата. Само 2 дни по-рано той получи 92% от редовите избиратели на БСП, само 8% се вързаха на "съмненията" на Нинова, тиражирани вече година с атака по Радев.


Часове преди брифинга от Изпълнителното бюро на БСП-София излязоха с позиция за изборите и също обявиха, че оценяват получените резултати като катастрофални и поискаха „радикални реформи и кардинални промени”.


На свой ред Нинова се аргументира, че „БСП е партия на ред и правила” и щяла трябва да се почака. „Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет тази събота. Той трябва да даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме Конгрес в началото на януари вероятно, който да констатира моята оставка, за да няма объркване, интерпретации. След констатирането на Конгреса на оставката ми се избира един от сегашните ми заместници, който да организира пряк избор за следващ председател на БСП”, каза Нинова. Това обаче се разминава с чл. 17, ал. 1 и 2 от устава на собствената и партия.  Там изрично пише, че „правомощията на Председателя на БСП се прекратяват предсрочно:  по негово искане, а неговите функции се изпълняват от зам.-председател, определен с решение на НС” – т.е. веднъж подадена оставката вече е факт веднага и без да се изчаква Конгрес. Напомняме, че Нинова, уж юрист, вече използва подобен неправомерен ход при една от предните изборни загуби.
С подобно противоуставно протакане, тя вероятно възнамерява да се включи в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 17.11.2021 03:19

    И аз не виждам грешки на Нинова. Но пък всички припознават БСП като основен враг, което означава, че Нинова е била на прав път и против статуквото. А на последните избори ПП дръпнаха от всички партии, което не е вина на Нинова.

  • 002 Anonimen 16.11.2021 22:37

    Тази дама е юрист толкова, колкото Бойко Борисов е почтен...........

  • 001 Anonimen 16.11.2021 20:34

    махайте гербажийката веднага,иначе ставате 68 партия-не го ли разбтахте?Или трябва още три пъти народа да ви го каже?

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и