Свързани новини

13.11.2021 14:01

ЦИК с бележките и шоуто с машините дискредитират вота: П.Симеонов

Видян 2413 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Никак, ама никак, не ми се пишат такива неща, особено в този ден. Но не мога да се отърва от усещането, че това с машините, отговорите, които звучат някак наужким, и последвалото решение на ЦИК за всеобщо броене на разписки са активно мероприятие за дискредитиране на изборите (особено едните). За намаляване на интереса към тях, респ. активността, създаване на усещане за хаос и компрометиране на образа на машинния вот като цяло. Както и отказване на част от членовете на секционни комисии за евентуален втори тур. Особено членовете от едната страна.


Извинете, бих го написал, който и да го правеше. Важно е тези неща да се говорят. И - честно - надявам се да греша. Ще се радвам на дискусия.  


Имам резерви към издигането на машинния вот в култ, но съм ОК с него - доколкото елиминира хартията и човешките намеси. И на 11 юли мина ОК - знак е, че нито една загубила партия не повдигна никакви въпроси. Да, машинното гласуване съдържа потенциалния проблем на "черната кутия", но заради това има предвидено квотно броене на разписки, по извадка.


Всеобщото броене, прието в "дванайсет без една" може да не доведе до прозрачност, а до още повече хаос. А и до нарочен хаос от страна на част от броящите, например. И с каквито и добри намерения да е прието това решение, подобно приемане само създава тревога, вместо да я потушава. Абстрахирам се от това кой е предложил и кой точно в ЦИК е гласувал. Не ми се дълбае толкова, но вероятно и там има смисъл да се дълбае.


Изключително глупаво би било сега тепърва да отваряме пак дебати за машинния вот въобще. По-тъпо от драматични патетични промени в изборната процедура в България би било само... внезапно променяне на промените.


От години различните партии у нас си правят такива номера и се получава "каквото повикало, такова се обадило". Авторите днес май бяха потърпевши преди осем години. Време е някой да спре тази спирала. Защото залогът е доверието в изборите в България въобще.


В ден като този не мога да говоря повече, но има едно лекарство: гласувайте!", пише топсоциологът Първан Симеонов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни