Свързани новини

07.11.2021 09:46

В понеделник ще има заповед с ясни правила за тестването на учениците

Видян 1529 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От МОН ще разпишат правилата така, че ако има 50% желаещи в един клас да се тестват, то тогава тестваните се връщат обратно в присъствена среда. Останалите деца остават онлайн.


От идната седмица предстои децата от 1. до 4. клас да се върнат в клас при тестване два пъти седмично. То ще се извършва от учители и родители в училищна среда. Заради многото въпроси в обществото относно организацията на тестването, образователният министър Николай Денков отговаряше на въпроси на директора Диян Стаматов в предаването „Тази неделя“ на бТВ.


„В понеделник ще има заповед с разписани по точки ясни правила как протича тестването и какво се прави във всяка една ситуация“, каза министър Денков. На въпрос на Диян Стаматов защо тестването не се случва у дома, а трябва да е в училищна среда, Денков отговори, че няма как да се осигури безопасна среда.


„С тази висока заболеваемост и това, че имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността към другите решихме, че тестването трябва да бъде общо усилие между родители и учители, които ще работят като екип, за да тестват децата“, коментира Денков.


„Има голямо нежелание сред учителите да участват в този процес. Основата на учителя е образователна и възпитателна, а не да тества. Как ще се справим с колегите, които не искат да участват в тестването“, попита Стаматов. По думите на Денков и това ще бъде разписано в заповедта.


„Ако директорът на училището не може да осигури екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат в обучение в онлайн среда“, каза Денков.


Директорът Стаматов се съгласи, че ситуацията с положителен тест на ученик вече е проиграна. „Обаждаме се на родител, изчакваме да дойде, следва посещение при личния лекар, ПСР тест и ако е положителен – ученикът и целият клас минават в карантина“, каза Стаматов.


Според министър Денков единствените отпадъци, които ще се събират по специален начин ще бъдат положителните тестове.


От МОН ще разпишат правилата така, че ако има 50% желаещи в един клас да се тестват, то тогава тестваните се връщат обратно в присъствена среда. Останалите деца остават онлайн.


Диян Стаматов каза, че това ще бъде изключително тежко за учителите. „Обществото очаква от нас да извършим една нова задача. Повечето колеги ще положат усилия, но наистина – нека не очакваме свръхчудеса“, каза той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 08.11.2021 02:25

    А тоя Стаматов дето го ползват за бърсалка за каните си обувки пък какъв е? Очаквам още в понеделник, учителите да се противопоставят масово. Хора, без бой няма да се мине. Този министър и всички останали подлоги трябва да се сложат по местата им. В затвора за назидание никой да не си помисля да повтаря...

  • 002 РОДИТЕЛ 08.11.2021 02:06

    КАКЪВ Е ТОЗИ, ЧЕ ЩЕ ПОГАЗВА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА НИ, РАЗПИСАНИ В КОНСТИТУЦИЯТА, СЪЩО КАКТО И ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА - ОБРАЗОВАНИЕТО НА ДЕЦАТА ДО 16 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!!!!!! НЯМА ЛИ ЮРИСТИ В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА, КОИТО ЛИЧНО ДА СА ЗАСЕГНАТИ ? ЗАЩО СПИТЕ БЕ ??? И НА ДЕЦАТА НИ ПОСЕГНАХА, КАКО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ ЗА ДА СЕ СЪБУДИ ТОВА УМРЯЛО И ЗАСТЕЛЯНО УЖ ОБЩЕСТВО???

  • 001 Anonimen 08.11.2021 02:01

    Разделяй и владей!!! Всички ние ще бъдем разделени и овладени без значение дали сме учители, родители или други съсловия от загиващото ни общество. Да спрем медицинската мафия на 14-ти с глас за Възраждане, защото всичко друго е лъжа.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.