Свързани новини

04.11.2021 11:46

Отменете ръчното броене: ВАС

Видян 2414 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Върховният административен съд (ВАС) отмени частта от издадените от ЦИК методически указания за провеждане на изборите, налагаща задължителното контролно преброяване на разписките. От комисията, въпреки това, все още не се отказват от ръчното броене на книжата.


Напомняме, че въпросът за преброяването на ръка на бележките от машините накара Изправи се.БГ!Ние идваме! (ИБГНИ), Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България да внесат жалби до магистратите. Трите формации скочиха срещу решението на ЦИК, което по думите им е в разрез с правилата на Изборния Кодекс. Съдът уважи жалбите на 3-те формации със солидни юристи, с каквито явно не разполага доминираната от ГЕРБ, БСП и ДПС ЦИК.


"Решението излезе съвсем скоро, запознали сме се с него единствено в лично качество. В следващите дни трябва да има решение как да се процедира", заяви сега говорителят на ЦИК Росица Матева. И подчерта нееднократно - контролното броене, както повелява решението на магистратите, има само информативен характер и няма да се отрази на официалните изборни резултати.


"Решението на ВАС отменя единствено точка 3, а не цялата разпоредба", посочи от своя страна Цветозар Томов. При проверките досега в предишните 2 вота няма установени грешки, причината за които да е машината или софтуерът, а е имало единствено дължащи се на човешкия фактор, категоричен бе зам.-председателят на ЦИК.


В колко секции да се направи контролно преброяване на разписките и да се свери с протокола от машинното гласуване може да бъде решено от ЦИК и в деня на вота - 14 ноември, обясниха Матева и Томов.


Припомняме, че спoрeд жaлбaтите нa ИНГНИ, ПП и ДБ Избoрният кoдeкc никъдe нe въвeждa зaдължeниe нa ceкциoннитe кoмиcии дa брoят кoнтрoлни рaзпиcки и дa пoпълвaт дoпълнитeлни прoтoкoли. „Тaкa нa прaктикa ЦИК дoпиcвa и прoмeня кoдeкca. Остава неясно и какво е правното значение на допълнителните протоколи от ръчното броене при отчитането на изборния резултат.


Лидерът на ДБ Христо Иванов заяви още преди седмица, че решението в ЦИК е взето от същата коалиция, която се опита да дерегистрира листите на ДБ в Стара Загора и още 7-8 региона. В основата й са ГЕРБ и ДПС, но с тях са гласували и представителите на ИТН и БСП.


„ЦИК изпълни искането на ГЕРБ и реши, че на изборите на 14 ноември всички контролни разписки от машините ще се броят. Промените идват с приетите методическите указания за секционните избирателни комисии“, посочи лидерът на ИБГНИ Мая Манолова.


На свой ред решението да не се броят квитанциите от машинното гласуване, експремиерът Бойко Борисов го обяснява и отдава на „страх“. По думите му „няколко приближени партии на президента Румен Радев“ манипулират софтуера и „за тях е голям проблем“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 БСП: Преброяването гарантира честността на машинния вот 04.11.2021 18:39

    Съдът реши, че контролните разписки все пак ще се броят, но няма да се вписват в протокола. Това е решение в полза на прозрачността и честността на вота. Макар и да не се вписва в протокола, контролното броене ще гарантира, че резултатът от машината отговаря на действителния вот. При евентуално разминаване ще има основание за обжалване на резултата. Ние веднага започваме подготовка нашите членове на СИК и застъпници да участват и стриктно да следят преброяването. Те ще ни изпратят резултатите от контролните разписки и още през нощта на изборите ще знаем обективен ли е машинният вот или не. Ние винаги сме били за машинно гласуване. Преброяването не го отменя, но гарантира неговата прозрачност и честност. Източник: bsp.bg

  • 001 Svetoslav Kolev 04.11.2021 11:58

    Оттук следва обжалване в последния възможен срок и отново съдът няма да има време да се произнесе!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате