Свързани новини

03.11.2021 17:55

ЦИК обезсмисли машинния вот: Прозрачност без граници

Видян 1337 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С рязко критично становище излезе международната Асоциация Прозрачност без граници, която редовно следи за коректното провеждане на изборите, срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се броят ръчно разписките от машинното гласуване във всички секции, в които такова ще се проведе. „Това решение е неадекватно и създава редица рискове за изборния процес, които могат да компрометират допълнително изборните резултати”, посочват от неправителствената организация.


Според тях решението „въвежда втора, дублираща технология за отчитане на изборните резултати, която обезсмисля машинното гласуване и неговите основни позитиви”. И констатират, че сега България ще се окаже единствената страна в света, в която избирателите гласуват електронно с машини, но секционните комисии (СИК) броят ръчно хартиени разписки. И това при положение, че само през последните 3 години държавата е похарчила над 76 млн. лв. за устройствата.


Припомняме, че Изправи се.БГ!Ние идваме! (ИБГНИ) и Продължаваме промяната (ПП), както и Демократична България внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу ръчното броене на разписки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.11.2021 20:33

    Ръчното преброяване подобрява сигурността защото трябва да съвпаднат резултатите от машината и хората! Ако се различават значи има някъде измама и се установява дали в софтуера или в преброителите и се наказва виновния.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей