Свързани новини

01.11.2021 14:17

57% не ги интересуват научните новини, 92% не се задълбочават в информацията

Видян 2024 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки трети българин изобщо не се интересува от научни открития или събития и процеси в света на технологиите, сочи проучване Евробарометър. Напомняме, че според други  актуални данни на евростатистиката България е втора след Румъния сред страните с най-ниска обща научна култура в ЕС. Именно това са двете страни с най-малък брой ваксинирани срещу Covid-19 и най-голям дял починали с вируса.
Общо 57% у нас твърдят, че не им е нужно във всекидневието да знаят какво се случва в науката. 40% никога не гледат документални филми за наука/технологии и не четат статии, списания или книги за учени или за наука. Почти половината никога не обсъждат такива теми в разговор в семейството или с приятели. Когато става дума за целенасочено усилие в свободното време, да се разбере повече по въпроси, свързани с наука и технологии, 78% казват, че никога не го правят.
55% практически не гледат и не четат за наука и технологии. 65% не обсъждат подобни теми в семейството и в компания. 92% почти никога не се задълбочават в някакъв научен проблем.
Но пък 52% от българите вярват, че вирусите са създавани в правителствени лаборатории, за да бъде контролирана свободата ни.
Други 29% не знаят дали това е вярно или невярно. Същият процент смята, че хората са живеели заедно с динозаврите при 36% със съмнение за това, както и, че Земята е плоска или поне не е, каквато ни я представят.
За 48% здравеопазването и медицинските грижи ще са най-силно повлияни от изследвания и иновации в следващите години, но 26% казват, че изобщо не ги интересуват новини от медицината, а още 58% проявяват умерен интерес.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци