Свързани новини

30.10.2021 09:00

"Неизвестен извършител" строи Хемус. Отклоняват се пари за купуване на гласове: Рашков

Видян 4695 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Огромни суми са преведени авансово към фирми за изграждането на участъци от магистрала "Хемус" , за които все още няма издадени разрешителни за строеж, нито са започнали отчуждителни процедури, стана ясно от съвместната пресконференция на Главна дирекция "Национална полиция" и на Национална агенция за приходите, предаде Медиапул.

Повече от 150 души, които имат терени по бъдещето трасе на "Хемус", вече са разпитани в рамките на разследването срещу държавната компания "Автомагистрали" заради договорите за изграждането на магистралата. Събрани са десетки документи с невярно съдържание, част от тях са били укрити в МВР, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков.

"Не е имало никаква спешност да бъдат раздавани през 2020 г. милиони. Няма банка, която да поеме риска да отпусне парите срещу застрахователни полици", заяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

"Авансовото плащане по договори за строежа на автомагистрала "Хемус" е правено с една цел - да се отклонят суми, които в по-късен етап да бъдат отклонявани за контролиран вот и купуване на гласове", убеден е Бойко Рашков.

"Парите на данъкоплатците за строежа на един национален обект са отивали за купуване на избиратели и в това нямам никакво съмнение", допълни той.

МВР се включи активно в разследването на раздадените милиарди и провежда акция след акция през последните дни. Първо с дрон бяха заснети незаконно строящи се участъци, намиращи се след разклона Плевен/Ловеч в посока Велико Търново. Последва акция на МВР и данъчните в "Автомагистрали", а днес и в Агенция "Пътна инфраструктура".

Отделно имаше проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция – общо две, приключили без да е установена щета за бюджета. В началото на седмицата вътрешният министър Рашков съобщи многозначително за "един жилав строител" на "Хемус", който превел 21 млн. евро в Обединените арабски емирства, но вече пети ден отказва да каже кой е.

В петък вътрешният министър отбеляза с ирония, че се надява тези пари да не са от магистрала "Хемус", а от спестени от закуски, препращайки към крилата фраза на депутата Маргарит Мицев от зората на демокрацията.

МВР ще бърза с разследването, за разлика от прокуратурата

Бойко Рашков отново атакува прокуратурата, че прави формално разследване на случая с милиардите за "Хемус": "Има много работа, но нашата прокуратура чака да минат тези избори, вероятно ще чака докато мине давностният срок".

МВР обаче не чака и действа, стана ясно от думите на Рашков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Кака Милка 31.10.2021 11:00

    Може и да не са известни извършителите, но добре е известно,че за 12 години ОПГ-то са построили малко под 500,000 милиметра магистрала, 4-то качество,(на цена по около 10,750 лв. на милиметър), по строящата се активно, вече над 52 години магистрала "Хемус" ! Ако така върви строежа на "Хемус",с такива главозамайващо бързи темпове, очертава се , че за по-малко от още 150,максимум 200 години, ще се завърши окончателно най-дълго строената магистрала на света, 424 км. само за около 2.5 века! Нека китайците да гледат от нас и да се учат на бързо пътно строене!

  • 001 Anonimen 30.10.2021 11:42

    В България големите кражби са винаги от НЕИЗВЕСТНИ. Милиардите са известни, но крадецът им не.Както винаги.

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...