Свързани новини

28.10.2021 12:12

Изтеглянето на US атомните бомби от Германия ще дестабилизира Европа: Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността

Видян 1072 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В интервю за агенция DPA председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер предупреди, че изтеглянето на американските атомни бомби от територията на Германия ще дестабилизира ситуацията в Европа, предаде Фокус.


Според Ишингер при подобен сценарий Полша би искала да играе „по-активна роля“ и ще започне да настоява за разполагането на подобни оръжия на нейна територия. „Предполагам, че последствията ще бъдат катастрофални. В такъв случай НАТО ще се доближи още повече до Русия“, обяснява експертът. Ишингер смята, че в Германия, призовавайки за изтеглянето на американски бомби, не вземат предвид този момент.


В Германия в момента са в ход преговори за бъдещо коалиционно правителство на социалдемократи, „Зелени“ и Свободната демократическа партия. Първите две партии в различни моменти се изказваха „за“ изтеглянето на американските ядрени бомби.


Съгласно третата клауза от Договора „2+4“, който влезе в сила на 15 март 1991 г., ФРГ се отказа от собственото си производство, притежаване и обезвреждане на атомни, биологични и химически оръжия. До края на юни 1991 г. СССР изтегли всички военни ядрени компоненти от територията на бившата ГДР. Ядрените оръжия на САЩ обаче останаха на територията на страната като част от стратегическата концепция на НАТО за сплашване на потенциални противници. До 20 американски тактически ядрени бомби B-61, според непотвърдени сведения, се съхраняват във военновъздушна база близо до Бюхел, провинция Рейнланд-Пфалц.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни