Свързани новини

27.10.2021 16:30

Демократична Бъглгария осуети прилапването на Пловдивския панаир

Видян 1169 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Демократична България“ успя да предотврати прилапването на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Общинският съвет във Варна отхвърли на заседанието си в сряда предложението, внесено чрез кмета на града Иван Портних, за апортиране на акции на община Варна в дружество, контролиращо панаира.


Общинските съветници на “Демократична България” в Пловдив и Варна предприеха в последните дни съвместни действия срещу измамата. След алармиране на медиите, писма до институции и публични протести, опитите засега са пресечени.


Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов се включи в протеста в сряда пред община Варна, организиран от местните организации на обединението и излъчван в социалните мрежи. “Гергов е емблематична фигура на българското задкулисие и далаверата с прилапването на Пловдивския панаир е емблематична за цялата история на българския мафиотски криминален преход. През тази история се преплитат биографиите на Георги Гергов и на Сотир Цацаров, тя дава контекст на въпроса, откъде се появи Цацаров, за да оглави прокуратурата. И защо сега Цацаров като председател на комисията за борба с корупцията си затваря очите за всичко, което се случва”, каза Иванов. Той припомни, че Цацаров като главен прокурор беше част от ЦУМ-гейт, който се разви в друга емблематична сграда с национално значение, попаднала под контрола на Гергов.


Ето каква е историята на далаверата с Пловдивския панаир. Община Варна притежава 16 340 000 броя акции в „Пълдин Туристинвест“ АД, равни на 29% от капитала на дружеството. Негов мажоритарен собственик е пловдивският бизнесмен и бивш областен лидер на БСП Георги Гергов. Чрез това и други свои дружества той притежава над 2/3 от капитала на “Международен панаир Пловдив“ АД. С акциите на варненската община „Пълдин Туристинвест“ би имал 79,3% от Панаира – дял, осигуряващ квалифицирано мнозинство при вземането на решения.


Варненските акции в Панаира датират от друга схема между Портних и Гергов – за т.нар. Дупка в центъра на морския град, излязла 43 млн. лв. на държавния бюджет. Общината получи от държавата като подарък 29% от акциите в Панаира, но Общинският съвет през 2017 г. гласува да ѝ ги върне.


Погазвайки решението на съвета, Портних вкара в общинския съвет предложението за апорт. Общинарите на „Демократична България“ от Пловдив и Варна изпратиха писмо до министъра на икономиката Даниела Везиева с въпрос, върнати ли са акциите на община Варна в Пловдивския панаир, а чрез медиите от ведомството отговориха, че при тях няма и следа от подобно действие. Но предупредиха Варненския общински съвет, че ако той вземе решение за прехвърляне на акциите, ще бъде нарушен Законът за приватизация и следприватизационен контрол.


Ако обаче общинският съвет одобри някой ден апорта, следващите  спирачки пред скритата приватизация на Пловдивския панаир са областният управител на Варна и съдът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни