Свързани новини

27.10.2021 14:58

Шефът на СГСъд няма бг гражданство, какво правим?

Видян 12667 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководителят на Софийския градски съд – най-голямата правораздавателна институция в страната НЯМА и НЕ Е ИМАЛ българско гражданство, както нееднократно беше доказано, но продължава да заема своя пост, въпреки че е незаконно. А още по-странното е, че Висшият съдебен съвет и всички други органи на магистратурата се правят, че такъв казус няма и не вземат никакви мерки по него. В светлината на решението на Конституционния съд за Кирил Петков е важно да напомним това.
Министърът на правосъдието Янаки Стоилов изпрати още преди 2 седмици до Съдийската колегия на ВСС данни за противоречие относно гражданството на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов.

Стоилов обясни, че във връзка с журналистическо запитване е направил проверка за гражданството на съдия Трифонов, която е установила, че спрямо масивите за населението той няма българско гражданство. Министърът допълни, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били установени основания за придобиване на българско гражданство. По закон той не може да бъде шеф и член на съда. Но е! "Не е посочено основание за създаването. Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", коментира Стоилов и допълни, че очаква Съдийската колегия на ВСС да се произнесе по случая.

По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Алексей Трифонов за председател на съда, ВАС е постановил, че той притежава българско гражданство, което е незаконно, освен че не отговаря на истината, лесно доказуема с документи.
"Съдът няма право да установява гражданство. Има противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението и това което е постановил съдът", каза правосъдният министър.

Проверка показва, че според чл. 162 от Закона за съдебната власт за съдия, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо само българско гражданство.


Радостина Тонева



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 29.10.2021 18:18

    чак пък с БСП.

  • 002 Anonimen 28.10.2021 09:08

    Подкрепям коментар 1...Това са съдии от породата на Филип Димитров и доносника Марков, родения в дантели...Петков ще влезе в НС и ще съсипе Гробарите заедно с БСП и Изправи се мутри вън...

  • 001 моля, моля 27.10.2021 23:14

    казусът с гражданина Алексей Трифонов, НЕ е същият като този с гражданина Кирил Петков. Работейки усърдно Алексей Трифонов НЕ е засегнал интересите на никой управляващ, даже ги е обслужвал съвестно и ще продължи да го прави.Докато Кирил Петков с хъс разрита кочината ББР, която захранваше със стотици милиони лв хрантутняците на властта, които пари никога НЯМА да бъдат върнати. А това НЕ може да се прости! Затова след дълги родилни мъки КС реши да унищожи Кирил Петков.За да го научи на патентованата наша мъдрост: Преклонената главица остра сабя не сече!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и