Свързани новини

26.10.2021 15:22

Как стигнахме до фалита на Топлофикация?

Видян 2757 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трите основни политически сили в София се изпокараха по казуса Топлофикация, след като Булгаргаз даде идеята отново дружеството да стане собственост на държавния Български енергиен холдинг, за да бъдат покрити дълговете му.
Новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев заяви, че държавата нехае за отоплението на софиянците. Преговорният екип, излъчен от градския парламент няма с кого да преговаря. Пред 19 минути той коментира още, че въпросът не е политически, а става въпрос за оцеляването на дружеството, тъй като фирмата е на път да натрупа още 300 млн. лв. към досегашните си дългове само до януари.
1,2 млрд.лв. задлъжнялост зимата прогнозира екс общинският съветник и депутат в последните 2 НС Владислав Панев от ДБ.: „Предложението за прехвърляне на Топлофикация от общината на държавната БЕХ е тотално ала бала и замазване на проблемите. Навремето така Бойко Борисов като кмет я предаде на държавата, а след това като премиер върна обратно горещия картоф. Да не е при него. Между другото половината дългове (след тази зима ще са поне 1.2 милиарда) на Топлофикация са натрупани, докато беше държавна. Така че смятайте каква панацея е това”.
Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова също изрази мнението си по темата: „Единствената възможност е БЕХ да изкупи дълга на Топлофикация  към Булгаргаз. Но това е временно решение. Не се отказваме от общинския характер на собствеността. Ще участваме активно в преговорния екип с ресорните министерства и ще търсим вариант, при който да не се повишават цените на парното за софиянци. За съжаление, в понеделник станахме свидетели на пресконференция на председателя на СОС Георги Георгиев и Прошко Прошков, които си позволиха доста своеволен и обиден език по отношение на представители на служебното правителство. Те едва ли не обвиниха сегашните министри на енергетиката и икономиката, че са виновни и отговорни за финансовото състояние на Топлофикация. Това е опит за замитане под килима на дългогодишните проблеми.
Свидетели сме на некомпетентното управление през годините. Помним и 90-те млн. лева на Топлофикация, загробени в КТБ. Свидетели сме и на редица неизгодни договори. Сега действително е налице извънредна ситуация, поради скока на цените на природния газ, но това не означава да си затваряме очите за отговорността на Столичната община и СОС“, заяви Милка Христова.



 Илиян Костадинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тодор 27.10.2021 16:36

    И при фалита на Топлофикация замесен е престъпник като Иво Прокопиев с неговите ВЕЦ мощности!

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?