Свързани новини

23.10.2021 07:21

Фон дер Лайен: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ за прехода към зелена икономика

Видян 1980 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа се нуждае от "стабилен, ядрен" източник на електроенергия и от природен газ в прехода си към нисковъглеродна икономика. Тя каза това след края на срещата на върха в Брюксел, предаде БНР.


До края на годината Европейската комисия ще издаде списък на енергоизточници, смятани за благоприятни за климата. Това ще позволи да се вложат  значителни финансови средства - т.нар. зелено финансиране - в развитието на подходящи технологии.


За включването на атомните централи и природния газ в зеления списък са се произнесли "голямото мнозинство" от европейските лидери, съобщи източник на Франс прес. Сред поддръжниците на идеята е и България.


Сред противниците са Германия и Австрия, които сочат нерешения проблем с радиоактивните отпадъци.


Българският президент Румен Радев изрази очакване ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като "зелени" от Еврокомисията още през ноември. Радев е предложил на Европейския съвет да бъде премахната или поне намалена цената на квотите за въглеродните емисии. Идеята е била отхвърлена, но е получено съгласие по друго предложение.


"Поне се съгласиха, заедно с Полша, Чехия и Унгария, предложението да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе до средата на ноември", коментира българският президент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.10.2021 14:06

    Кой и кога ще осъди предателката на български интереси алчната Миглена Кунева,мадам йес, която закри блоковете на АЕЦ Козлодуй и си живурка безпроблемно с милионите заработени от продажността си и обричането на всички българи? Никой не е забравил, всички страдаме, а мадам Кунева си щрака спръсти по луксозни местенца

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог