Свързани новини

22.10.2021 11:02

4 технически университета в България се обединяват за по-добро образование

Видян 1191 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четирите български технически университета – във Варна, София, Габрово и Бургас се обединяват за реализирането на нов проект за подобряване на качеството на образованието, предаде Нова тв.


Целта на проекта е рамките на 2 години и половина да се разработят и имплементират нови учебни програми и специалности, адекватни с изискванията на бизнеса и най-новите тенденции в образованието.


Водещ в проекта е ТУ- Варна, които организираха специална хибридна пресконференция по случай старта на проекта.


Гости на събитието бяха представители на всички технически университети, които изразиха своята готовност да работят заедно за подобряване на качеството на образование в тези висши учебни заведения.


Една от основните цели на програмата е разработването на 4 изцяло нови специалности, за които обучението през първите 2 години ще е безплатно: Интелигентни транспортни системи, Smart Cities, Интелигентни системи за дома, офиса и медицината, Интелигентно производство на електрическа енергия.


Планира се също модернизация и дигитализация на учебните ресурси, така че студентите да се обучават по най-новите методи, включително и онлайн.


Благодарение на партньорството с чужди технически университети – в Карлслруе, Букурещ и Вилнюс, ще се подобри международният обмен на опит и между преподавателите, и между студентите в програмата.


Ще бъдат създадени и кариерни центрове, които ще помогнат на завършилите студенти да намерят работа по специалността си.


Преподавателите в техническите университети разчитат и на задълбочаване на партньорството с бизнеса. В част от програмите активно участие ще вземат и фирмите, в които след това ще има възможност за реализация на новите специалисти.


„През годините техническите университети се наложиха като качествени учебни институции. През последните години отчитаме ръст с близо 10% не само на българските, но и на чуждестранните студенти“, обяви проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, Ректор на Технически университет – Варна и ръководител на проекта „Модернизация на висшите училища“.


проф. Вълчев - Ректор на ТУ - Варна и Силвия Александрова зам областен управител на Варна; Снимка: ТУ-Варна


“Искаме с този нов проект да направим образованието при нас още по-привлекателно, насочено към практиката и желано от младите хора“, заяви по време на пресконференцията координаторът на проекта проф.д-р Т. Ганчев.


Програмата стартира тази есен, като първите студенти по новите специалности ще се приемат за учебната 2022/2023 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв