Свързани новини

19.10.2021 16:47

EК ще накаже Полша заради Конституционния й съд, отричащ върховенството на еврозакона, намигва и на българския КС по казуса К.Петков

Видян 1904 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поучителен пример, който може да последва и за България, ако нашият Конституционен съд се произнесе противно на европейските норми по случая с гражданството на Кирил Петков, се оказа Полша. Страната официално беше предупредена от президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че се изправя пред сериозни наказания заради подкрепата на нейния Конституционен съд за правителството, отхвърлящо върховенството на европейските норми над националното законодателство. Припомняме, че с влизането в ЕС страните приемат да подчинят вътрешното си законодателство на Съюзното.
От трибуната на Европарламента фон дер Лайен заяви, че става въпрос за поставяне под съмнение на основите на ЕС и действията на Полша са директно предизвикателство за единството на европейския правов ред. Според нея е недопустимо, при приети ангажименти като член на Общността от тази държава, нейният Конституционен съд да постановява, че части от европейските закони не му харесват, понеже не били съвместими с полската конституция.В отговора премиерът Моравецки се обяви за „европейски универсализъм”, но не „европейски централизъм”, т.е. че страната му не иска да се цепи от ЕС, но си имала свои правила.
Преди него обаче в силно слово външният министър на Люксембург Жан Аселборн изрече крилата фраза: „Краят на върховенството на закона ще означава край на Европа. Нашият Съюз е основан на демокрацията, свободата, уважението и върховенството на закона”.
Немският министър по европейските въпроси Михаел Рот го подкрепи:”Всички сме се подписали под правила, когато сме влизали в ЕС и не може да има специални сделки”.

„Трябва да бъдем притеснени от трансформирането на Съюза в единна общност, което го кара да престане да бъде алианс на свободни, равни и суверенни държани, а вместо това става един централно управляван организъм от институции, лишени от демократичен контрол от гражданите на европейските държави”, гласи мнението на Моравецки. Самото провеждане на дискусията именно в Европейския парламент – демократично избраната институция, която представлява европейските граждани и контролира Европейската комисия, е достатъчен знак има ли право той.
Въпреки че пише в становище, че „историята на ЕС не е хроника на успеха”, той се кълне, че „Полша остава лоялен член”, който е „отворен за диалог” за намиране на „решение, което ще подсили Съюза”.


Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева