Свързани новини

19.10.2021 09:24

Порочната практика "поддръжка" на пътища върви без гаранция за качество: Комитова

Видян 2751 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От вчера парите вървят към "Автомагистрали - Черно море" , надявам се днес те да си ги получат. Това заяви в "Денят започва" по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.


Става дума за фирми, които са работили по трасето на АМ "Тракия" Чирпан - Стара Загора и са получили договори за 200 млн. от нашата държава, а е имало осигурени само 59 млн. като финансов ресурс. Сега тези фирми се чувстват измамени, каза още регионалният министър.


За сряда е планиран протест на "Автомагистрали - Черно море" пред МРРБ заради обещанието дружеството да получи до понеделник 9 млн. лв. от дължимите от държавата 37 млн. лева. Според тях до понеделник по сметката им не е постъпило нищо.


Комитова заяви, че първата идея е била да се платят само заплатите и осигуровките на работниците, но се е оказало, че те имат и задължения към банки и т.н.


Затова ние определихме тази сума, която е свръхтрудно да намерим, да осигурим и да я платим. Ако министерството имаше средства, ние отдавна щяхме да сме приключили този въпрос, отбеляза Комитова. Нито регионалният министър има интерес да не се заплати работата на хората, нито служебното правителство, нито гражданите. Но знаете, че бюджетът на АПИ беше изчерпан до 30 април, ние заварихме нула лева и много започнати обекти за милиарди, така че ние изпаднахме в страхотно затруднение, обясни министърът.


По думите ѝ почти всички ремонти, които са на стойност милиард и половина годишно, минават под прикритието не на основни ремонти. И допълни, че това означава, че милиард и половина даваме годишно за всички пътища, но когато те се повредят, няма фирма, която да носи гаранцията и няма отговорност да си поеме безплатно ремонта.


"Тази отсечка на стойност 200 млн., които казвам, че нямаме възможност да ги платим в момента, тъй като те трябва да се определят в бюджет, през Народното събрание и така нататък. Тя ще трябва да се заплати един ден на всичките 10 фирми, които са работили в тази отсечка. Но тя е минала под параграф на някакъв текущ ремонт и поддръжка, поради което няма одобрен проект и няма разрешение за строеж, и няма Акт 16 за въвеждане в експлоатация", обясни Виолета Комитова.


Тя каза още, че тези 200 млн. лева ще се платят от бюджета за ремонт, но ако възникнат повреди в следващите 5 или 10 години, ще се дадат нови милиони, за да се поправи отсечката.


"Няма гаранция, защото минава под думички "поддръжка". Това е порочна практика, която се прави от години - тя е с цел уж по-бързо да се правят ремонтите, защото проектите до разрешение за строеж изискват време, но специално за Чирпан - Стара Загора имахме време да подготвим тези проекти", каза Комитова.


Според нея такива основни тежки и скъпи ремонти трябва да се правят с технически проект, разрешение за технически строеж, с въвеждане в експлоатация и оттам нататък да тече гаранция. По думите ѝ тази практика за милиард и половина годишно поглъща много пари и създава продукт, в който няма никакво качество.


Магистрала "Хемус" няма да може да бъде завършена до 2024 година. Това е дълбоко погрешна теза. Нормално е по един километър на месец да се изгражда, всякакво друго твърдение, че може по-бързо да се постои "Хемус", е лъжа - смята министърът. Тя изрази надежда до 2024 година първите 51 км от Ябланица до Плевен да бъдат завършени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 мафия 19.10.2021 12:33

    Вече никой не се чуди защо милионерите никнат като гъби, офшорните сметки се увеличават, никнат луксозни имоти, купуват се по няколко имота за инвестиции, пълно е с нови и луксозни возила, и всичко това при нечувана бедност и мизерия и изчезващ народ от немотия. Затворите трябва да се напълнят с корумпирани и крадливи управленци и властимащи и техните обслужващи калинки по държавните институции като се почне с Каскета, който освен незаконо заел длъжността гл.прокурор поради липса на ценз, закриля корумпираните и престъпниците, защото и той е на хранилката и си пълни чекмеджетата и офшорните сметки успешно. Както казват ден година храни, а при нас цели поколения

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби