Свързани новини

13.10.2021 14:37

Закриват дом за възрастни хора в кв. Драгалевци

Видян 1432 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Закриват дома за възрастни хора в софийския квартал "Драгалевци", съобщава БНР. Агенцията за качество на социалните услуги няма да поднови лиценза на дома след проверка на множество сигнали за нарушения при грижите за настанените там.


Крайният срок, в който домът трябва да преустанови дейността си, е 1-ви януари 2022 година.


Проверка на Агенцията за качество на социалните услуги е установила, че частният дом в "Драгалевци" не разполага с необходимия персонал и не може да гарантира задължителната по закон 24-часова грижа.


Освен това домът не разполага със задължителният екип от специалисти, който да гарантира качествена социална работа и подкрепа на настанените в него възрастни хора. Проверката е констатирала персонал от трима санитари и управител при настанени 32-ма души. Инспекцията показва още, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание. Договорите за ползване на социалната услуга не са сключвани с тях, а с трети лица, което е грубо нарушение на законодателството и на техните права, се казва още в съобщението на Агенцията.


В социалния дом са настанявани стари хора заедно с хора с деменция и с психични разстройства, което също е в нарушение на закона и създава предпоставки за конфликти и инциденти.


За нарушенията ще бъде издадено наказателно постановление и глоба в размер на 3000 лева, а лицензът на дома в "Драгалевци" няма да бъде подновен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.