Хиляди миньори и енергетици поеха на шествие по жълтите павета в София, a това парализира изцяло движението в центъра на столицата, съобщава бТВ.


Искането е функционирането на "Марица Изток" да бъде гарантирано до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година.


Над 100 000 подписа от Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област ще бъдат внесени в Министерския съвет.


Премиерът Стефан Янев съобщи, че ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", за да обсъдят въпроси от енергийната сфера.


В подкрепа на протеста се обявиха и общините Раднево, Нова Загора и Тополовград. Има лична декларация от кмета на Стара Загора- Живко Тодоров, както и от още 40 общински съветници.


Работата на комплекса е сериозно застрашена от приетата в Брюксел т.нар. Зелена сделка, заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята.


Ние обаче сме една от най-въглеродно интензивните страни в съюза- голяма част от тока, който произвеждаме идва именно от въглища.


Засега в Плана за възстановяване е заложен преход от въглища на газ. Според синдикатите консервирането на мините би струвало над 3 милиарда лева.


Опасенията са, че българската енергетика, икономика, както и хиляди работни места са сериозно застрашени. Настоява се за плавен преход и механизми за компенсация.


 


 Снимка: бТВ