Свързани новини

12.10.2021 12:50

Баневи осъдиха България в Страсбург заради думи на Гешев

Видян 3017 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Страсбург. Европейският съд по правата на човека излезе днес с решение, според което държавата им дължи общо 13 800 евро обезщетение - 7800 евро за Банев и 6000 евро за съпругата му. Държавата трябва да покрие и съдебните им разноски от 6000 евро.
Съдът приема, че е нарушено правото им на свобода и сигурност, както и правото им на бързо решение по законосъобразността на задържането им. С изявление на Иван Гешев (докато беше шеф на спецпрокуратурата) и с едно съдебно решение е нарушена и презумпцията им за невиновност, приема още Страсбург.

"Решението е изключително полезно и навременно за българския политически и правен контекст. То доказва вредата от така наречено специализирано правосъдие - специализираните прокуратури и съдилища, които в последните месеци са обект на публичен дебат", коментира пред Сега адвокатът на Баневи по делото в Страсбург Михаил Екимджиев.

"По-важното и безпрецедентното обаче е, че за първи път България е осъдена заради изказвания на нейния главен прокурор, който във всяка нормална и правова държава би следвало да олицетворява върховенството на правото и справедливостта. В случая, нарушавайки съзнателно, каквото и да значи това за Иван Гешев, конституционната презумпция за невиновност, той осъществява и състава на чл. 282 от НК (злоупотреба с власт)", каза още Екимджиев. И допълни, че това е "чудесен повод за доблестните и независими български прокурори, които според Конституционния съд и по думите на началника си могат безпрепятствено да го разследват, когато има "достатъчно доказателства" по смисъла на НПК за това. Едва ли има по-убедително доказателство за това от решението на ЕСПЧ, което установява, че главният ни прокурор превишавайки правомощията си, е нарушил както българската Конституция, така и конвенцията за правата на човека", смята Екимджиев.

 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 13.10.2021 13:26

    Не само дипломата му, а и самия Гешев е нефелен и няма как като гл.прокурор да не прави безобразия и абсурди. Толкова си може селянина любител на лукса и тайните сметчици

  • 002 Anonimen 12.10.2021 18:58

    Ами, сега заведете дело срещу Гешев и да си плаща!

  • 001 Anonimen 12.10.2021 15:17

    Сега нека Гешев плати обезщетението

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате