Свързани новини

10.10.2021 09:36

3 са възможните дати за затваряне на въглищните централи: Енергийният министър

Видян 2239 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у нас. Tова обяви в специално интервю за NOVA енергийният министър Андрей Живков. По повод прогнозите на КЕВР за 20-30% ръст на цената на тока, министърът заяви: "Не можем да прогнозираме проценти на цените. Изключително променлив е пазарът, условията тогава могат да бъдат по-спокойни".


 


"През последните няколко дни цената на газа скочи толкова много, никой анализатор не го очакваше. Това не е устойчиво и със сигурност цената няма да се задържи дълго на това ниво", добави служебният министър на енергетиката.


На въпрос за цената на водата министърът обясни, че "с дружествата, които доставят вода, проблемът наистина е сериозен. Когато КЕВР е определя цените на водата за бита, нивата на цените на електрическата енергия са били други. ВиК-тата са сключили договори на по-ниски цени. ВиК Холдингът е на път да създаде свой собствен търговец на електрическа енергия, който да търгува на борсата и ще може да доставя ел. енергия на далеч по-приемливи цени"


"Битът към момента не е застрашен от повишаване на цените до нова година. Ако, наближавайки този краен срок на ценовото решение, се види, че има предпоставки за сериозно увеличение на цената, държавата ще използва всички резерви, които има, за да направи така, че увеличението да не е толкова голямо", коментира още нерегийният министър.


Той обясни, че факторите, които определят цените, са различни. "Това са цената на газа, факторите около цените на въглеродните емисии. Много е важна и прогнозата каква зима ни очаква. В голяма степен скокът на цените е заради неизвестността каква ще бъде зимата. Имайте предвид, че цените на борсите до голяма степен отразяват притеснението и страха на клиентите. Зимата ще бъде такава, каквато е, и без нашите молби. Но топлата зима е един от факторите, който би могъл да допринесе за смекчаване на цените", добави служебният енергиен министър.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 10.10.2021 17:35

    И кои са датите и защо? Абе, я го уволнете този!

  • 001 тотално провален 10.10.2021 17:19

    Задължителна оставка за тази мишка. Нищо положително не прави, играе за статуквото. Защо Радев и Янев го поставиха точно на този изключително важен министерски пост?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.