Свързани новини

08.10.2021 20:50

К. Петков внесе документите за гражданството си в Конституционния съд и поиска да бъде изслушан

Видян 4301 пъти | Коментари 9
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кирил Петков днес внесе документите за гражданството си в Конституционния съд (КС) и поиска да бъде изслушан в открито заседание и да даде писмено становище, предаде news.lex.bg.

„Лекс“ поиска от екипа на Петков информация за внесените в КС документи и за направените искания. От там ни изпратиха удостоверението за отказ от канадско гражданство и с тяхно разрешение го публикуваме в оригинал на английски език и със заверен превод на български език. Предоставиха ни и искането на Петков до КС.

Самото удостоверение няма дата на издаване, но в него се посочва, че „Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе (Кирил Петков- бел. ред.) официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г.“.

Представянето на документа беше поискано от КС. В определение той изиска от Петков „официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване“.

Сега от документа става видно, че Канада приема, че той не е неин гражданин от 20 август 2021 г. Сега предстои КС да реши от кога България ще приеме, че той няма двойно гражданство. Самият Петков заяви многократно пред медиите, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство на 21 април 2021 г. А за министър беше назначен на 10 май 2021 г.

Това не е единственият документ, който КС изиска преди да се произнесе по казуса. Президентът трябва да представи декларацията, която Петков е подал преди назначаването си. Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов – документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Кирил Петков към момента на издаване на указа на президента. А министърът на външните работи Светлан Стоев трябваше по дипломатически път да поиска информация от Канада за наличието или липсата на канадско гражданство на Петков към 10 май 2021 г.

На 12 октомври КС ще се произнесе по доказателствата, които е получил и се очаква да публикува документите.

Искането за изслушване

Заедно с документите за гражданството Кирил Петков е внесъл в съда и искане, в което настоява да бъде изслушан от Конституционния съд и да му се даде възможност да представи писмено становище по делото.

В него Петков първо излага виждането, изразено и от президента Румен Радев в становище по делото, че то трябва да бъде прекратено поради отпаднал предмет.

(Тук следва да се напомни, че миналата година Конституционният съд прие тълкувателно решение №3/2020 г. и в него постанови, че „обявените за противоконституционни ненормативни актове – закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента – са невалидни от приемането или издаването им“. Т.е. в случая контрол за конституционосъобразност е допустим и КС дължи произнасяне, а не прекратяване на делото (повече за тълкувателното решение виж тук). В искането на Петков, стъпвайки на това решение, както и на по-стара практика на КС (решение № 14 от 2013 г. по к.д. №17/2013 г.) се изтъква, че актовете на Петков като министър на икономиката остават действителни независимо от изхода от делото в КС, т.е. няма смисъл делото за указа да продължи.

„В случай че приемете, че настоящото производство е допустимо и следва да бъде разгледано по същество, моля доверителят ми г-н Кирил Петков да бъде редовно конституиран като заинтересована страна, да бъде представляван от адвокат и изслушан в открито заседание пред


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 009 Anonimen 10.10.2021 18:26

    Кирчо и Кокорчо лъжат повече от Боко Тиквата. Тепърва също като него ще бъдат съдебно доказани лъжци.

  • 008 Anonimen 09.10.2021 11:03

    В Дания средното почасово заплащане е 20 долара, в Норвегия - почти 50.

  • 007 Anonimen 09.10.2021 10:58

    005, основният проблем на България е престъпност до йоносферата от най-малката паланка до капитола. И полуграмотните сламени човечета, които икономическите групировки, наречени партии, изкарват като фронтмени. И задкулисието - също полуграмотно, животински аморално, и животински алчно.

  • 006 Anonimen 09.10.2021 01:08

    Асен и Петър са недоволни от отказа на императора да им даде исканата от тях прония върху Трапезица и сегашния Царевец. Прония се нарича поземлено владение във Византия през Средновековието. Освен притежатели на земята, владетелите на пронии (прониари) са притежатели и на населението, живеещо на нея и събират данъците от пронията в своя полза.

  • 005 До 004 от 001 09.10.2021 00:46

    Основния проблем на живеещите в България е прекалено ниския доход. Това се дължи на несправедливото заплащане на труда и несправедливото данъчно облагане. Затова съм се махнал преди 30 години от България. В Канада минималната заплата е 22 лева за един час, а в България е под 4 лева за един час.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден