Българите са най-скептични към ваксините срещу коронавирус от всички нации в ЕС. Това показват данните от последното проучване на „Евробарометър“, предаде бТВ.


26% от нашите сънародници са заявили, че никога няма да се имунизират срещу COVID-19, което ни поставя на първо място в Съюза. Според резултатите от проучването има увеличение с 4% в сравнение с предходното изследване.


Само 11% от нашите неимунизирани сънародници са заявили, че възнамеряват да се „ваксинират възможно най-скоро“, като в тази категория бележим спад със 7% в сравнение с предходната анкета на „Евробарометър“ по тази тема. 12 на сто са заявили, че смятат да го направят до края на 2021 г.


Подобни са резултатите от още две страни членки на Балканите. 24% от жителите на Словения и 22% от тези на Хърватия също са заявили, че никога няма да си поставят ваксина срещу коронавирус. 24 на сто от литовците също са категорично против имунизацията срещу COVID-19. на Евробарометър четири страни членки на Европейския съюз - България, Литва, Хърватия и Словения са най-незаинтересовани от ваксинация против КОВИД-19, съобщиха МИА и ХИНА.


На другият полюс най-много са ваксинираните в Малта, Холандия и Ирландия - 87 процента, следвани от Белгия - 86, Испания - 85, Швеция - 84 процента и Дания - 83 процента.


Средно в ЕС 69 процента от анкетираните казват, че биха искали да бъдат ваксинирани колкото се може по-скоро или че вече са били имунизирани. 9 на сто са казали, че смятат да се ваксинират през тази година, 11 процента - че ще го направят „по-късно“, а 10 процента - че „никога“ няма да го направят.