Свързани новини

08.10.2021 14:47

Близо 60% от българите са скептични към приемането на еврото

Видян 1791 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това сочи проучване, изготвено от агенция Тренд специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021, организиран b2b Media за пета година. Данните по време на събитието представи Анастас Стефанов, управител на Агенция Тренд.


Допитването е проведено през септември 2021 г и показва, че едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева, а останалите 21% са отговорили, че не могат да преценят.


Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на болшинството от запитаните – цели 71% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. Също така 65% са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.


27% от запитаните смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44% не са съгласни с това заключение.


Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40% считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15% от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.


На по-обобщаващия въпрос „Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?“ 19% отговарят „към по-добро“, 47% „към по-лошо“, 15% отговарят, че нищо няма да се промени и 19% остават без ясна позиция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.10.2021 17:09

    С еврото се обеднява гарантирано, забогатяват още повече само богатите.Пример:-22 години съм в Испания,заварих песета при която абсолютно всеки живеещ в Испания поддържаше много добър живот, не можеше да се говори за бедност изобщо, на 01.01.2002 г. Испания прие еврото като се ОБЕЩАВАШЕ, че нищо няма да се промени и за доказателство в началото беше така, на всеки фискален бон от магазина цената на всяка стока беше изписана в евро и в песета за да може всеки да си направи сметката, обаче това беше само в първите шест месеца, след това започнаха "замайващи" поскъпвания та до днес, и днес все още испанците си искат песетата, защото обедняването им продължава, верно прилагат се защитни механизми при всяко увеличение, но при песетата не се забелязваше нищо, просто заплатите растяха доволно и никой не обръщаше внимание на никакво увеличение, не се забелязваше нищо когато животът поскъпваше и не се отразяваше на никое семейство негативно, до моментът на еврото с което и до днес испанците обедняват, и голяма част от тях вече не одобряват членството в ЕС ! Това мога да кажа за еврото от Западна Европа, нито лъжа нито измислям, просто това е истината върху която трябва да помислят сериозно българите, защото и без това са бедни, а с еврото не зная какво ще се получи ?????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби