Близките на убития преди години в Борисовата градина Георги Игнатов още очакват мотивите на съда за пускането на основния заподозрян Йоан Матев.


С решението на съда мярката на Матев беше променена от „домашен арест” на „подписка” през март тази година.


Илиян Георгиев, вуйчо на убития, призова от ефира на „Тази сутрин” съдът да оповести мотивите за оправдателната присъда.


„До ден днешен такива мотиви не са обнародвани и по тази причина, до някаква степен правно-техническа причина, не може да продължи делото на следващата въззивна инстанция”, обясни той.


Илиян Георгиев каза, че обичайните срокове в нормалните случаи са 15 дни, а в по-тежките случаи - 60 дни.


Той припомни, че оправдателната присъда не е с абсолютно мнозинство, гласовете са два на три, като два гласа са против оправдателна присъда.


„Единият от тези два гласа е на председателя на състава, а това е важно, защото това е човек с най-много опит в такива казуси. Той и още един човек са с особено мнение. Тук е по-важно да чуем техните мотиви какви са”, каза Георгиев.


По думите на вуйчото на убитото момче според полицията, следствието и прокуратурата има предостатъчно материали за доказване вината на Йоан Матев.


Той припомни две ключови доказателства, че Матев е локализиран точно на мястото в същия момент, в който Георги Игнатов е убит.


„Той е там, на пейката, има технически експертизи, които доказват несъмнено, че той е там. Да не забравяме и другото нещо, че брат му казва ясно и точно как Йоан си е купил ножа, той е искал да има такъв нож, той се е разхождал с този нож много преди да се случи. Предполагам, че Марсел, когато са го разпитвали, просто е имал нужда да излее съвестта си, да излезе чернилката, която е държал толкова дълги години, докато брат му се е укривал и най-вероятно е имал нужда да го направи”, каза още Илиян Георгиев.