Свързани новини

07.10.2021 16:32

Главният прокурор на Молдова бе задържан по обвинения в корупция

Видян 1048 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният прокурор на Молдова е отстранен от длъжност и задържан заради обвинения в корупция, след като президентът Мая Санду обеща, че никой в ​​страната няма да остане над закона, предава радио ''Свободна Европа''.


Главният прокурор Александру Стояногло бе откаран в следствения арест в столицата Кишинев на 5 октомври, след като маскирани мъже от разузнаването и сигурността на страната претърсиха неговите офис и дом. Антикорупционният прокурор Виктор Фуртуна заяви, че Стояногло е обвинен в злоупотреба със служебно положение, превишаване на служебните задължения, корупция и даване на неверни изявления.


Президентът Мая Санду приветства този ход, казвайки, че всеки гражданин трябва да отговаря пред закона за извършени престъпления, независимо от позицията му. ''Като президент на Молдова искам това, което искат гражданите: стриктно спазване на закона, без злоупотреби и законосъобразно наказание за всеки, който е извършил престъплние'', каза тя в пост във ''Фейсбук''.


По-късно Санду подписа указ за назначаване на Думитру Робу, бивш антикорупционен прокурор и заместник-ръководител на прокуратурата в Кишинев, номиниран от Висшия прокурорски съвет, за заместник на Стояногло. 41-годишният Робу се ангажира да разследва високопоставени дела и да "положи усилия" да подобри репутацията на Генералната прокуратура.


Министърът на правосъдието Серджиу Литвиненко обвини Стояногло, че е ''марионетка в ръцете на големи корумпирани служители и крадци, които обират Молдова от десетилетия''.


Молдова, най-бедната страна в Европа, беше подложена на скандали, свързанис нестабилност и корупция през последните години, включително изчезването на 1 милиард долара от банковата система на страната.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще