Свързани новини

07.10.2021 14:48

Меркел призна, Русия е увеличила 15%, не е намалила доставките на газ, ще сваля цените със заливане на пазара

Видян 6175 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само за часовете след словото, лично написано на ръка от президента на Русия Путин по енергийната криза в Европа, цената на газа падна от 1969 на 1200 долара. И трендът ще бъде надолу, защото той нареди на вицепремиера Новак да бъдат осигурени допълнителни количества, освен подадените над миналогодишните количества още 15% (за България скокът е 52%) или 18,8 млрд.куб.м синьо гориво към ЕС. Те ще послужат, за да бъдат укротени борсовите спекулации с цената на газа, която я надуха безмерно в последните 2 седмици и общо 6 пъти спрямо лятото. Освен Меркел, която категорично отрече медийните публикации за неизпълнение на договори от Газпром, 5 държави от ЕС, начело с Испания и съседна Румъния, поискаха ЕК да разследва спекулациите, които според тях са със следи, водещи към самата Европейска комисия. Според Путин британските „експерти”, които са наложили в предишния състав на ЕК минаването на ЕС от договори с преференциални цени на всяко отделна държава към борсови пазарни стойности, са дръпнали нещата към Лондон, за да се търгува там газът. Сега това ще става в С.Петербург. „А англичаните ги виждаме къде са сега”, иронизира липсата на бензин, газ и доставки на елементарни стоки на острова руският президент.
Федералните канали в страната му напомниха откъс от негова реч на международната конференция в Мюнфен през 2010 г. по енергийната тема:
“Газ не искате, АЕЦ не искате, дърва? Ами и те са основно в Сибир”.
Путин коментира и заобикалянето на Украйна, като настоя: „Аз спирам Газпром да не преустанови транзита”. Той обясни, че руският газов гигант може да си спести 3 млрд.долара от това. Путин обясни също, че в момента Германия иска ускоряване на реалния пуск на Северен поток 2, който преди месец беше завършен. Газопроводът можеше да бъде готов още миналата година и криза да няма, ала беше нарочно спиран административно от ЕК. В началото на септември, когато беше свързан пък Брюксел поиска нови 4 месеца, за да го сертифицира. Вероятно с това и предизвика газовата криза в момента. Дори намалената цена сега е 3-4 пъти по-висока от тогавашната. Събраните от Путин шефове на руската енергетика заявиха, че очакват спадане на цените, но не до обичайните 300-400 долара, а до първия 10-годишен рекорд от 700, отбелязан преди около месец след друго слово на президента им, цитирано на момента от 19 минути.
В ЕС единствено Унгария се похвали в лицето на премиера си Орбан със спаднала стойност на газа, след като от миналата седмица тя получава синьо гориво през нашата територия по Турски поток. Това е благодарение на запазените директни договори с Газпром, а не придържане към свободния пазар, както правим ние и всички останали в ЕС.   


 


Илиян Костадинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Кютук 08.10.2021 13:43

    И без пари да им го дава, пак ще е виновен!...

  • 003 Anonimen 07.10.2021 19:59

    Грета вече е на 18 години, може да бъде съдена и се покри.

  • 002 Умно-красив западен гей инфектиран от вируса на „демокрацията“ 07.10.2021 17:08

    Това да цаниш за главен енергиен стратег на ЕвроГейския съюз 13 (тринадесет) годишната малоумница Тунберг, която да дава акъл на доказани учени се видя до къде води !!! А и ние НИКОГА няма да се откажем от пагубния за кочината Булгаристан рефрен : „Слава Американу, героям слава“, и АМИН !!!

  • 001 Чурулик Марийкин 07.10.2021 17:05

    ЕвроГейския съюз сам се простреля в двата крака. В единия крак със "зелената" си политика, чийто главен енергиен стратег бе 13 (тринадесет) годишната малоумница Тунберг, а в другия със санкциите си срещу Русия. Прострелването във втория крак ЕС реализира с "третия енергиен пакет", с който забрани на Газпром да запълва собствените си газопроводи на повече от 50%, за да има капацитет и за конкурентните компании (които продават на други пазари или са в проект) - американски, катарски, азерски, израелски, кипърски... И Газпром взе че "клекна" на "третия енергиен пакет", с който ЕС саботира и построяването на "Южен поток". Кой губи сега от високите цени на ограничените от ЕС количества газ от Газпром? Газпром ли губи или идиотите от ЕвроГейския съюз ???? А изводите които се налагат са два, ГеЙЕвропа продължава с глупостите си, водена от главеният си енергиен стратег, малоумната Тунберг, а Китай е готов да погълне целия свят, за което пак ще е виновен само и единствено ЗАПАДА !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви