Конституционният съд прекрати делото, заведено от президента Румен Радев срещу текстове от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита бе поставено във властта на главния прокурор и получи полицейски правомощия.


Причината е, че в краткото си съществуване 46-ото Народно събрание промени закона така, че върна Бюрото към Министерството на правосъдието. Затова Конституционният съд приема, че тези промени, водят до отпадане на предмета на делото. По същата логика Радев поиска край на делото по казуса К. Петков - и там предметът е отпаднал, понеже той вече не е министър.


Днес правосъдният министър Янаки Стоилов поиска до другата седмица Висшият съдебен съвет да представи справка за материалните активи на Бюрото. Докато бе под ръководството на Иван Гешев, то беше третостепенен разпоредител с бюджета и затова всичките му притежания се водеха на прокуратурата. Това явно се превръща в проблем сега, когато Бюрото преминава към правосъдното министерство. Там то ще бъде второстепенен разпоредител и няма да стои проблемът с имуществото му. Стоилов и заместникът му Иван Демерджиев разказаха в последните дни за случаи как прокуратурата си прибира част от материалните активи на Бюрото в това число и брониран автомобил. Затова Стоилов поиска ВСС да го информира какво е закупувано за Бюрото с бюджетни пари.