Свързани новини

06.10.2021 17:47

Делото по казуса Петков да бъде прекратено: Радев

Видян 3628 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Образуваното производство в Конституционния съд относно (КС) гражданството на ексминистъра на икономиката Кирил Петков вече е загубило предмета си и затова следва да не бъде гледано по същество, сочи позиция на президента Румен Радев по нaшyмeлия cпop. Основният аргумент на държавния глава е, че този кабинет вече е с изтекъл мандат и престана да функционира.



Припомняме, че производство бе образувано в КС по искане на 55 дeпyтaти oт ГEPБ с твърдението, че съдът трябва да oбяви чacтичнa пpoтивoĸoнcтитyциoннocт нa yĸaзa нa дъpжaвния глaвa зapaди двoйнoтo гpaждaнcтвo нa миниcтъpa нa иĸoнoмиĸaтa тогава.


"Факт е, че въпросното първо служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада", пише в становището на президента пред КС. В случая се визира кабинетът Янев 1 с участието на Петков.


"В практика си КС нееднократно е отчитал, че последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето", гласи  становището. Иначе казано, за да отсъди съдът дали Петков законно е станал министър, то той все още трябва да заема тази длъжност, когато решението бъде взето, което в случая не е така. Президентът се позовава на практика на КС, според която “последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето”. Като аргумент за правотата на тази гледна точка е цитирано и конкретно съдебно решение на КС от 2019г., което служи за казус.


Освен това Радев счита, че актът, с който е назначил Петков за министър, не следва да бъде обявяван за противоконституционен, тъй като указът за назначаване на служебното правителство не е точно акт, който подлежи на конституционен контрол и "евентуалните последици за ексминистъра не касаят обезателно конституционността му".


„В случай, че КС разгледа делото по същество, искането за него да бъде отхвърлено като неоснователно”, посочва още позицията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.